Рисковете от украинската криза

При нова студена война спасението е бързо влизане в Шенген и еврозоната

Рисковете от украинската криза | StandartNews.com

Процесът на демократизация и изграждане на модерни държави с пазарна икономика в Централна и Източна Европа се сблъска в Украйна с опитите на Кремъл да запази модела на командна демокрация и да възстанови влиянието си в демографските зони на руски интерес чрез проекта "Евразия". Стратегията за постигане на траен мир и просперитет в Европа чрез обща система за сигурност и икономическа интеграция се сблъска със стратегия от времето на Великите сили от ХIХ и ХХ век за доминиране на Москва над страните от бившия Съветски съюз и социалистическия лагер. Сценариите сочат нов европейски конфликт, който предвид обстоятелството, че Русия е ядрена сила, ще бъде решен вероятно от нова студена война или чрез компромиси. Военен конфликт на територията на Украйна е крайно опасен за всички предвид наличието на 15 ядрени реактора в 4 атомни електроцентрали и затова вероятността му считаме за ниска.

 

България е нарочена за участие в евразийския проект от неговите автори и попада в зоната на московските интереси. Нестабилни сме политически и икономически, с нарастващо руско малцинство сме, в значителна близост до конфликта. Разстоянието от Кардам до южната част на Одеската област е около 200 км, минава се за два часа.
Сценариите за излизане от украинската криза очертават различни рискове за България.

 

Сценариите са:
- нова студена война - с най-висока степен на вероятност, над 50% според нашата лаборатория;
- възстановяване на суверенитета на Украйна, бързо, с постигане на компромиси и с преговори - считаме, че вероятността е по-малко от половината, и считаме, че е ниска вероятността за
- конвенционален военен конфликт.
Ще разгледаме един по един сценариите, за да видим какви рискове произтичат за нашата страна.

 

Сценарий "нова студена война"

Той настъпва при настъпването на кое да е от следните четири условия: и при разцепление от вътрешни конфликти, и при разпокъсване от външни сили, при икономическа криза, фалит на страната - дефолт, Украйна ще бъде считана за провалена държава.

 

България може да се окаже в санитарен кордон около Русия, в зоната на руски интереси, със заплашен суверенитет. През 1999 година в Петерсберг в германската правителствена резиденция, когато се опитваха НАТО и ЕС да намерят мирно решение с Милошевич за Косово, Русия настоя и бе направен опит да се впише, че нейни исторически интереси са тези на Балканите и всъщност и върху България.

 

Понеже сме преживели два пъти ембарго в Югославия, знаем какво означава това. Това означава до страната да не достигат търговски товари, да бъде затруднен страшно експортът и импортът, да бъде спряно икономическото развитие и всичко най-лошо, което можете да си помислите. Двете ембарга в Югославия създадоха българската мафия, това вече е доказано и изследвано. Това е много сериозен риск за България.

 

Нарушени енергийни доставки - всички твърдят, че има такъв риск. Първоначално българските медии не знаеха какво да казват, защото от Русия постъпваха различни сигнали. Но нарушаването на нашите енергийни доставки може да стане по много причини, което е слабо известно - не само физическо разрушаване на газопроводите, не само отнемане на управлението на транспортирането на газ по газопроводите на територията на Украйна, не само поради съпротива и конфликти, но и поради неразплащане, поради поява на финансови проблеми и всичко, което може да създаде ситуация на нова студена война.

 

Най-голямата опасност за икономическото развитие на България е бързо и безспорно намаляване на стокообмена, оттам - намаляване на бюджетните постъпления и намаляване на брутния вътрешен продукт на страната.
В момента девалвират руската рубла и гривната, което заплашва експорта на България, тъй като той ще се окаже скъп.

 

И накрая - бежанци. Няма нужда да го разказвам, въпреки че някои го обявиха за много хипотетично. Но в случай на конфликт тези хора действително нямат избор. Видяхте колко е изпатила Украйна. Тези хора са просто страдалците на Европа.

 

Сценарий "възстановен суверенитет"

Изключителни неща трябва да постигне украинското правителство и подкрепящите го сили, за да постигне точно това развитие. Трябва да овладее вътрешните конфликти и да проведе успешни избори на 25-и, да устои на центробежни сили, а такива се подклаждат и развиват, да отрази външни сили, да уреди спорните въпроси чрез преговори, при положение, че руската страна не припознава украинското правителство и да седне да преговаря с него, защото, казват руснаците, "ние не сме страна в този конфликт"; да демократизира страната си и да съблюдава строго човешките права, нещо, което не е лесно в условия на конфликт, особено когато са замесени различни етноси; да осъществи реформи и да излезе от икономическата криза и да овладее огромните дългове, които висят над страната, вероятно с помощта на международните финансови институции.

 

Ако това бъде изпълнено, рисковете за България остават на равнището отпреди кризата в Украйна, като е възможно обаче да нараснат рисковете за стокообмена с Руската федерация поради редица причини.

 

Най-слабо вероятният сценарий - военен конфликт. Военни конфликти избухват от нищото. Пролее ли се кръв, вече връщането назад е много трудно. Но считаме, че е по-малко вероятно.


Ето ги условията - провал на дипломацията, гражданска война. Най-лошото за България е, че в тези случаи се появяват нови рискове - радиационна опасност и въвличане във военни действия.


При тази обстановка считаме, че позициите на българското правителство са добри. На мнозина може да не се харесват, защото не са достатъчно радикални, и трябва да знаете, че причината е, че нашата зависимост е най-голяма. Никой отговорен държавник не може да си позволи при положение, че зависи за 90% или 85% от вноса на природния газ и от целия петрол, да играе ролята на ястреб в тази ситуация. Затова ето ги стабилните позиции на страната. Първо, страната успя да консолидира една позиция - президент и правителство, подкрепена от политическите сили, поне от трите основни - БСП, ДПС и ГЕРБ, и гласи:
- Защита на суверенитета на Украйна, включително Кримската автономна република;
- Признаване на правителството като законно избрано от парламента като пълноправен субект за водене на преговори, като автентична институция, управляваща страната;
- Гарантиране на правата на всички граждани в Украйна и на свободния им избор за бъдещата ориентация на страната ни.
Предвид всички тези рискове, най-стратегически важни биха били следните действия:
- Бърза и дълбока интеграция в ЕС, влизане в шенгенското гранично пространство и влизане в еврозоната. Колкото се може по-бързо, тъй като ако има студена война, тя ще трае години наред.
- Второ, искане към НАТО да разработи заедно с българското МО и нашия щаб планове за отбрана на страната. Защото ще направя един паралел между нашето поведение по време на Косовския конфликт, когато Русия поиска да прелетят големи самолети над България и да кацнат на летището в Прищина. Ние бяхме готови за този момент и отказахме категорично, което попречи Русия да заеме своята така наречена оперативна зона в Прищина, в Косово. Ако там бяха кацнали войниците, които сега са в Симферопол, представете си накъде щеше да тръгне съдбата на Западните Балкани.
За съжаление ние не искаме да изпадаме в подобна ситуация - един кораб да спре срещу Поморие и да каже "Тук има много руснаци". Шегувам се горчиво, защото тези неща са се случвали много пъти.
- Ето едно предложение, което се надявам да стигне до министър-председателя и правителството на страната. Има черноморска икономическа зона във всички страни от басейна на Черно море. Най-уместно е да се свикат министър-председателите, да бъдат поканени например във Варна и да се заеме единна позиция по отношение на решаването на конфликтите. Ние навремето сме използвали няколко пъти този механизъм за решаване на проблемите на Западните Балкани. Затова мислим, че сега би било смислено да стане.
- Накрая "Южен поток" - наказателната акция срещу Украйна. Тя така или иначе ще бъде спряна. Влезе ли се в най-вероятния сценарий, няма как да се реализира той. За да се върне стойността на Украйна, на масата на преговорите, а не да бъде пренебрегнат нейният интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай