Рикошет за Тръмп

Рикошет за Тръмп | StandartNews.com

Проф. Владимир Чуков,
експерт

Изводите от срещата Доналд Тръмп- Владимир Путин в Хелзинки трябва да се правят според реакциите по света. В САЩ доминират силно отрицателните отзиви, независимо от партийната принадлежност. Онези от републиканците, които до последно не вярваха, че Тръмп трябва да бъде техният кандидат за президент, очевидно се върнаха на старите си позиции. За демократите гневът от поведението и думите на Тръмп в Хелзинки са повече от очевидни.
В Европа също виждаме един много очевиден скепсис, но не толкова силно огласен.
Може да сравним поведението на Тръмп в Брюксел спрямо европейските му партньори и спрямо Путин в Хелзинки. Наистина, няма как водещите европейски лидери да не бъдат обладани от негативизъм спрямо американския президент.
В същото време в Русия и в страните, които са нейни съюзници, коментатори и анализатори общо взето считат, че това е пробив. Говорят за нова архитектура на света, че срещата в Хелзинки

едва ли не слага началото на нова епоха в международните отношения

Още с вземането на властта във Вашингтон Тръмп имаше много интересна идеология. Аз лично не съм от тези, които считат, че той действа механично, воден от логиката на бизнесмен.
Според мен Тръмп е представител на идеологията на неоконсерватизма. Това е времето, когато САЩ не бяха сред суперсилите, епохата, в която естествените съюзници на САЩ бяха Великобритания, Япония, Австралия, но не и Европа.
Иначе казано това е онзи момент, в който САЩ желаеха да заемат мястото на Британската империя като стожер на Западния свят. От 70 години насам ние имаме изградена една определена ценностна система на международните отношения, в която доминира свръхдържава с излаз на океан. До 1945 г това беше Британската империя, след 1945 г това са САЩ. И това водачество е функция, която не може да бъде предадена, не може да бъде отстъпена, тъй като става въпрос за определени обществено-политически и икономически параметри. Става въпрос за пазарната икономика, за правата на човека, нещо, което сега Тръмп се опитва да го отъждестви със Сорос и с демократи и либерали.
На практика американският президент се опитва да върне САЩ в една епоха преди 1970 г.
Не случайно институциите в американската държава са тези, които изказват най-силен негативизъм към сегашния президент, това са службите, това е ФБР.
В самото начало на мандата на Тръмп някои близки до Кремъл анализатори считаха, че той се опитва да превърне САЩ в нормална държава,
отказвайки се от империята.
Това обаче

означава да се промени едно дългогодишно статукво, което се поддържа и от самите европейци

Защо? Защото Европа, за жалост, е родината на двете световни войни. Двете световни войни, в която една държава от сушата се опита да наложи своята хегемония.
Нещо, което явно не трябва да се допуска. Защото ние изповядваме онази ценностна система,
която държавите от водата, от морето, изповядват.
Затова съвсем нормално е САЩ да имат огромна армия и такова голямо влияние.
Пак подчертавам, че говорим за система, която доброволно е приета от европейците. Сега Тръмп се опита да я промени изцяло. Според мен това няма как да стане. Просто защото вътре в САЩ, в самата система, която обхваща и Западния свят, има много силна опозиция. И тя е много по-силна и активна, отколкото настоящия стопанин на Белия дом.
Тръмп се опита да върне нещата назад. Нещо, което няма как да се получи.
Ако се върнем към срещата в Хелзинки, важното е, че на нея не бяха подписани никакви конкретни споразумения или договори.
И това е големият шанс, че няма конкретно обвързване от страна на Тръмп.
Видяхме заявени намерения, които обаче ще бъдат тествани през ноември. Тогава са частичните избори в САЩ за подновяване на състава на законодателите и на губернаторите. Наесен
ще се види дали тази политика на Тръмп за тотална промяна на системата се приема от американските избиратели или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай