Реформата се изроди в пазарлък

Реформата се изроди в пазарлък | StandartNews.com

Кабинетът е готов на отстъпки от първоначалните намерения за пенсионна реформа. Това стана ясно от финалните разговори със синдикати и работодатели преди приемането на пакета промени в сряда. Къде може и къде не трябва да се дава отбой, попитахме финансовия експерт Мика Зайкова.

В момента върви един невероятен пазарлък за пенсионните промени. Да му мислят българите. Вицепремиерът Ивайло Калфин беше сметнал с колко ще се намали дефицитът в НОИ в резултат от неговите предложения - с около 1,5 млрд. лв. за 10 години. Но оттук нататък вече не става въпрос за реформа, а за бакалски сметки. Научаваме, че работодателите вече са склонни за по-ускорено вдигане на осигуровката за пенсия от предвиденото - вместо за 12 години, да стане за 4 г., но ръстът да бъде само с 2 процентни пункта, а не 3,5 и да не се пипа осигуровката за безработица. Аз не мога да разбера какво им пречи осигуровката за безработица, след като бизнесът сам я създава. Няма и хабер нивото на безработица да падне дотолкова, че този 1 процент, който в момента се събира, да е достатъчен за покриване на обезщетенията. Много лесно забравихме, че 10 години преди това ние намалявахме осигурителната тежест - вноската са пенсия падна с 12 процентни пункта, а тази за безработица - с 3 процентни пункта. Ние сами си изпразнихме фондовете на държавното обществено осигуряване, сега се чудим как да ги напълним.

По повод пазарлъците за пенсионната възраст на полицаи и военни излезе информация в медиите на колко години се пенсионират тези служители в другите европейски страни. Да, има страни, в които пенсионната възраст на полицаи и военни е по-висока от предлаганата от Калфин - Холандия, Австрия, Унгария, Финландия, Малта, Испания, Гърция, Италия имат възраст около 60 години. Има и страни като САЩ, в които няма възраст, а само стаж и той е само 20 години. Проблемът е, че до тази възраст трябва да съпоставим и средната продължителност на живота у нас и в тези страни. Тогава ще се види разликата.

При нас средната продължителност на живот е 74 г., макар да ми се вижда надута

при тази здравна система, която имаме. В повечето от посочените страни средната продължителност на живота достига 80 г., като Холандия, Австрия, Испания ги надхвърля. Не може да не се съобразяваме с ниската средната продължителност на живот в България особено като имаме предвид, че за работещи при тежки условия тя е със 7-8 г. по-ниска от останалите. Много от миньорите изобщо не доживяват пенсионна възраст.

Защо казвам тежко на българския народ при реформата, която се задава. Защото на него му е отредено да получава пенсия 7-8 до 9 години максимум след пенсионирането. Пенсионните фондове, например, са си разчели сметките на 10 години, не повече. Е, тогава какво правим?

Дайте да се пенсионираме на 105 г. и тогава ще сложим 5000 евро пенсия

пък който е жив - ще взима.
Дали пенсионната възраст за мъжете и жените ще се изравни по-рано или по-късно на 65 г., няма голямо значение. Защото значение има осигурителният стаж. А той ще бъде закован 40 г. за мъжете и 37 г. за жените през 2027. Това означава 10 години преди да се стигне до 65 г., на хората да им искат да са натрупали тавана на осигурителния стаж. При тази висока безработица хората ще бъдат принудени да работят над пенсионната възраст, за да получат мизерната си пълна пенсия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай