Публиката се върна, няма точки и класа

Публиката се върна, няма точки и класа | StandartNews.com

35 000 зрители на мач с почти нищожно значение за класирането на Мондиал 2014. По-хубава оценка от това едва ли може да бъде написана. Даде я България на Любо Пенев и неговите момчета. От години насам не се беше случвало да завършваме квалификации с някаква надежда и пред пълни трибуни. Та финала на предишните националите играха пред 300 души! И тъй като е казано: глас народен - глас Божи, няма какво да умуваме. Хубаво е Любо Пенев и екипът му да останат. Започнали са нещо с момчетата, опознали са се, очевидно са се харесали.

Но трябва и да останем реалисти в еуфорията от завръщането на българската футболна публика.

Този отбор има таван и за момента е достигнат благодарение лидерските качества на Любо Пенев, страхотния тактически арсенал на Ради Здравков. Да, бяхме надиграни очевидно само в един мач - от Чехия в София. Но отново завършихме четвърти, а бяхме на десетина минути от петото място в групата. Футболът е точки, а този тим няма класата да калкулира кой знае колко повече. Множеството равенства не са случайни, тъй като разчитайки отлично потенциала, Пенев и Здравков избираха тактика с повече сигурност в средата на терена, дебнене и при възможност бърз удар в атака. Но този тим няма класата, когато трябва да излезе и задължително да спечели ключов мач. Липсва голаджия, липсва самочувствие във всяка една от линиите. То се гради в големите клубове. Кой от нашите играе в такъв? ПСВ "Айндховен" и "Астън Вила" могат да претендират, но на едното място не броят Манолев за жив, а на другото Сашо Тонев твърда резерва. "Базел" на Иван Русия е на прилично ниво, "Кубан" с Попето има проблясъци. Другият материал е от отбори средна европейска ръка, че и отдолу. Трябва Любо Пенев да изстиска максимума и да чака късмета на чичо си Димитър, за да чака чудо.

Отдолу не идват кой знае какви звезди. Да говорим, че пътят са школи, бази и налагане на юноши - първо, ще звучи досадно, второ, ще ни трябват 10 години. Така на българския запалянко не му остава нищо друго да се зареди с търпение, независимо дали Любо ще остане, или ще се намери друг добър треньор. Поне за Световно първенство. Виж, Платини направи европейското за 24 тима, така че шанс някакъв има. Ако междувременно не развалим по български направеното през последните две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай