Пшеницата с 10% скок

Пшеницата с 10% скок | StandartNews.com

Петър Пешев, управител и брокер на ценни книжа в ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Преобладаващо позитивна бе изминалата седмица за световните фондови пазари, докато волатилността на стоковите и валутните пазари бе по-голяма - петролът, паундът и йената бяха подложени на разпродажби.

През миналата седмица станахме свидетели на нови борсови върхове за американските акции, седмични ръстове за британските и японските книжа и леки понижения за капиталовите ценни книжа в континентална Европа.

Петролът продължи да се обезценява на международните пазари, като сорт Брент се срина с 6% през седмицата до 79.1$ за барел, а щатският лек суров петрол се обезцени с 2% до 75.9$. Ниските цени на петрола са продиктувани от значителните световни запаси, шистовата революция в САЩ и нежеланието на страните от петролния картел ОПЕК да намалят производството. Основен губещ от спада са именно страните петролни производители и износители, в това число Русия, и секторът за добив на шистов газ в САЩ. Без приходи от износ на петрол бюджетният дефицит на Русия би надхвърлил 10% от БВП. Сривът в цената на петрола доведе до нов спад на рублата, като доларът поскъпна с близо процент до 47.08 рубли за долар. За последните 12 месеца централната банка на Русия е изразходвала над 100 млрд. долара от валутните си резерви, като ги намалили с над 20%, но рублата се срина до рекордно ниски нива спрямо долара и еврото.

Йената поевтиня до нов седемгодишен минимум спрямо долара, като американската валута поскъпна с над 1.5% спрямо японската и в петък се търгуваше за над 116.3 йени за долар. Японските акции поскъпнаха до седемгодишен връх - борсовият индекс Nikkei 225 затвори при ниво от 17456 пункта, нараствайки с близо 4% за седмицата. Причина за ръста в цените на акциите и спада в цената на йената е новината, че японският премиер Шиндзо Абе ще провокира предсрочни избори, на които да събере подкрепа за нова стимулираща икономическа политика. Евтината йена и стимулиращата парична политика на Японската централна банка са другите фактори за борсовия оптимизъм в страната.

Еврото преустанови седмичната си низходяща динамика, като през миналата седмица успя да поскъпне с близо процент спрямо долара и с повече от процент спрямо паунда. За сметка на това британският паунд изгуби повече от 1.5% спрямо щатския долар, в резултат на очакването, че Английската централна банка най-вероятно няма да увеличава основния си лихвен процент през 2015 г., както по-рано се предполагаше.

Златото и среброто преустановиха серията седмични понижения, като регистрираха седмични ръстове от 1% за златото и 3.4% за среброто. Въпреки повишението низходящият тренд остава в сила и скромното поскъпване засега е с характеристика на консолидация преди ново поевтиняване.

Пшеницата и царевицата също направиха сериозни ръстове през седмицата, маркирайки един по-сериозен опит за трайно поскъпване след негативната серия на седмични спадове. Пшеницата поскъпна с 10%, докато царевицата добави по-скромните 5.3%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай