Президентският вот в Украйна е шанс за мир

Президентският вот в Украйна е шанс за мир | StandartNews.com

Ако Порошенко спечели, той ще търси мостове към Русия

В неделя освен вота за Европарламент ще се проведат и предсрочни избори за президент на Украйна. Те са особено важни с оглед ситуацията в бившата съветска република. Ако не се намери изход от конфликта между прозападните радикали, които управляват в Киев, и руското население в източната част, Украйна ще се превърне в огнище на трайно напрежение, което с години ще трови политическите и икономическите връзки между ЕС и Русия.

Основният въпрос в навечерието на вота в Украйна е дали той е шанс за мирен политически изход от напрегнатата ситуация, която е на границата на хаоса и гражданската война. Продължаващите бойни действия между силите за сигурност и новосформираната Национална гвардия с отряди на фашизирания "Десен сектор" срещу опълченците в Източна и Южна Украйна всъщност са начало на тази война, която може да се разрасне. Затова някои наблюдатели бият тревога, че в Европа се заражда конфликт, който наподобява случващото се в Сирия, но с много по-тежки последици за международния мир и сигурност.

Наскоро шефът на Еврокомисията Жозе Барозу нарече изборите добър инструмент за стабилизиране на Украйна. Руският президент Владимир Путин също каза, че те са стъпка в правилната посока, но няма да решат нищо, докато не бъдат защитени правата на всички граждани в Украйна. Общо 21 кандидати ще се борят за президентския пост, от който през февруари насилствено бе отстранен Виктор Янукович. Безспорен фаворит с над 40% одобрение в обществените допитвания е олигархът Петро Порошенко, известен като Шоколадовия крал. Прогнозите сочат, че той може да спечели още на първия тур. Освен че има големи икономически интереси в Русия, Порошенко притежава голям политически опит като министър и финансист в няколко предишни украински правителства. Той видимо добре осъзнава, че сегашната криза не вещае нищо добро за Украйна, ако от нея не се излезе по мирен начин. Порошенко възприе помирителен тон към Русия и обяви, че не споделя идеята за референдум в Украйна за присъединяването й към НАТО, към което се стремят управляващите в Киев. Явно бизнесменът политик се готви да търси политически компромис между враждуващите сили в страната.

Евентуалната изборна победа на Порошенко ще бъде само стъпка в тази посока, защото ръцете му ще бъдат вързани от парламента, доминиран от враждебно настроените към Русия радикали.

Най-важното условие за омиротворяването на Украйна е Западът да преразгледа стратегията си към тази сложна и многонационална държава, която има вековни връзки с Русия.

Като държава, разположена между Изтока и Запада, тя трябва да търси баланс. Това го разбират мнозина реалистично мислещи политици в Европа и САЩ. "Кризата в Украйна е предвестник на нов свят, в който Западът ще трябва да се договаря с Русия", прогнозира неотдавна бившият британски посланик в Украйна Тони Бретън" пред "Гардиън". Докато това не стане, дори най-разумният политик да бъде избран за президент, той няма да може да стабилизира Украйна и да я поведе по пътя на националното помирение, политическото равновесие и икономическия напредък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай