Понеделник,

Президентската загадка на сфинкса

От: Администратор -
1097
Президентската загадка на сфинкса
A
A
A

Българският политически елит продължава челно да върви срещу правилата. В цял свят кандидатите за президенти се издигат максимално рано и провеждат най-дългата възможна кампания. Всяка минута е шанс за вербуване на нови фенове в социалните мрежи, всеки час е възможност за още едно показване по телевизията, всеки ден е благодатен за повече срещи на живо с избирателите. В някои страни като САЩ и Франция реалната агитация и налагане на кандидатите продължава над година или две. У нас всичко е наопаки - основните партии крият или забавят своите номинации, сякаш са някакво тайно съкровище, което в последния миг ще бъде извадено и ще заслепи българския народ.

Всъщност може да се каже, че у нас ГЕРБ задават темпото, а останалите дебнат. Замисълът е да изчакват кандидата на управляващата партия, за да го профилират и да извадят неудобен за него противник. Ще има да чакат, Бойко Борисов каза на журналистите да го питат отново в края август и началото на септември. През 2011 г. именно в самия край на лятото ГЕРБ извади пред строя Росен Плевнелиев, който програмирано спечели. Тогава

нервите на левицата не издържаха на надлъгването

и в края на юли преди събора на Бузлуджа успя да сглоби двойката Ивайло Калфин - Стефан Данаилов.
Останалите също едва в разгара на лятото пуснаха своите състезатели на пистата. Логично, Плевнелиев спечели с лекота вота, останалите просто не успяха да наваксат фаталното изоставане. ГЕРБ могат да си позволят лукса да забавят обявяването на своя човек за "Дондуков" 2, тъй като разполагат с най-големи ресурси - инструментите на властта, медийна инфраструктура, организационна мощ и машина за избори. Имат налице и политици, особено успешните и некомпрометирани кметове, които за една нощ могат да стъпят здраво на националния терен.

Ако ГЕРБ имат сериозно оправдание и интерес от изчакването, за останалите партии е чисто самоубийство да продължават да висят във въздуха със своите номинации за държавен глава. Радан Кънев вероятно с цел да провокира ГЕРБ си позволи да номинира Плевнелиев, но няколко дни по-късно действащият президент хвърли кърпата и постави ДСБ в неловко положение. Отляво Първанов се самолансира в опит да принуди Борисов да изплюе камъчето, но блъфът му също не мина. Лидерът на ГЕРБ мълчи загадъчно като сфинкс. При положения е изключително недалновидно опозиционните сили да оставят инициативата на Борисов и Цветанов, вместо да се опитат да играят своя игра, да пуснат свой силен състезател на терена и да се борят със сетни сили за всеки избирател. Забавянето е фатално най-вече за малките партии с ограничен бюджет и малко хора.
Освен традиционната мудност на левите кастингът за червен президент минава през сложна процедура, която

на всяка крачка може се издъни или да бъде саботирана

В края на юни ще мине вътрешният референдум на БСП, който ще отговори на въпроса искат ли коалиция червените и кого ще поканят в нея. Следват кръгове от мъчителни преговори с най-заслужилите. Тогава ще започнат и номинациите за ляв кандидат, които вероятно ще се точат до началото на август и ще бъдат финализирани с решение на Националния съвет. Следва още един кръг от нелеки преговори със съюзниците и едва тогава кандидатът ще бъде качен на трибуната.
Подобни протяжни сюжети се завъртат и традиционната десница, където последният каприз на ДСБ е предложението за общ кандидат на Реформаторския блок и ГЕРБ. Тъмносините би трябвало да са осъзнали най-накрая, че ГЕРБ се явява винаги самостоятелно със собствен кандидат. В най-добрия случай желаещите могат да подкрепят тяхната номинация, но не и да участват в равноправна коалиция. Формулата се прилага на всички досегашни избори и им носи стопроцентов успех.
С незрялото си поведение опозиционните партии и тази година правят всичко възможно да улеснят триумфа на ГЕРБ.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички