Прелъстява ли Русия Гърция

Прелъстява ли Русия Гърция | StandartNews.com

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е убеден, че западните санкции срещу Русия ще повлияят на гръцките производители. Това поведение не е останало незабелязано в Москва. Наблюдателите подозираха, че санкциите ще бъдат един от най-важните въпроси на срещата на Ципрас с руския президент Владимир Путин в Москва.

Но Гърция сама по себе си няма да бъде в състояние да вдигне санкциите на ЕС срещу Русия. Няма да има нищо повече от разговори на тази среща, каза Михаил Крутихин от руската консултантска фирма "Рус Енерджи". "Гърция не възнамерява да напусне ЕС", каза Крутихин. "Тя иска да покаже, че не само има съюзници извън ЕС, но е солидарна с Брюксел до някаква степен.

Но това беше достатъчно за Кремъл", коментира Михаил Касянов, бивш руски премиер и съпредседател на опозиционната партия ПАРНАС. "Путин се е изолирал от цивилизования свят и има само една цел: да разбие вътрешноевропейската и трансатлантическата консолидация. Путин иска от ЕС да отмени решенията си. Тогава Русия ще остане само с един враг: САЩ", заяви Касянов.

"Русия има критичен недостиг на съюзници и държавни лидери, които да са готови да сключат сделка с Москва на масата за преговори. Ако Русия е наистина щастлива със съюзници като републиките Науру и Вануату, то би било като сбъдната мечта за нея да намери някой от Европа, който е готов да се ръкува с руските управляващи", казва Михаил Крутихин. Много наблюдатели смятат, че Москва се опитва да си подсигури лоялността на отделни държави в Европа чрез заеми. Унгария наскоро получи заем от Русия на стойност 10 млрд. евро. През 2011 г. Кипър също получи заем от Москва в размер на 2,5 млрд. евро. "Един заем би бил изправен пред определени трудности. Разбира се, парите на Русия няма да свършат, но това може да доведе до проблеми с резервите", каза бившият руски премиер Михаил Касянов.

Експертът по международна търговия Александър Кнобел казва, че Гърция не би била в състояние да поиска финансова подкрепа от Москва в този контекст, ако страната не иска да има проблеми с данъчните власти на ЕС. "Не вярвам, че Гърция е за продан. В дългосрочен план тя е обвързана с еврозоната", добавя Кнобел.

Визита на Ципрас в Москва може да повдигне енергийни въпроси. Но Михаил Крутихин смята, че не трябва да се очакват решаващи договорки в тази област. Той също не очаква и разговори за допълнителни доставки на руски газ към Гърция. Въпреки това е възможно гръцкият премиер да донесе подробни предложения за включване на руски фирми в сондиране за природен газ по гръцкото крайбрежие. Като приятелски жест Русия може да предложи на Гърция да намали цените за доставки на газ.

Миналата година Москва намали цените на Газпром, но това не бе достатъчно за Атина, която сега иска допълнителни отстъпки. Нещо повече, според Александър Кнобел на гръцките компании могат да бъдат предоставени някои предимства. "Не би било възможно пълно вдигане на руските контрасанкции, но може да има някои изключения за гръцките селскостопански суровини, които да бъдат изпращани за преработка в Русия", добавя експертът. Като един лобист Москва може да "задоволи" нуждите в рамките на ЕС и след това да използва това като инструмент за разделяне на блока, каза Кнобел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай