Право на отговор: Демократи, а не радикали ще доминират в Радата

Право на отговор: Демократи, а не радикали ще доминират в Радата | StandartNews.com

Микола Балтажи, посланик на Украйна

На 26 октомври Украйна избира нов парламент. В този контекст оборотите на агресивната информационна война от страна на Русия и нейните откровени опити да спре процеса на волеизявление на гражданите и да върне на власт проруските сили, се увеличават. Досадно е, че нарастващата антиукраинска кампания от страна на РФ намира привърженици и в България. Именно до такъв извод може да се стигне от интервюто с политолога В. Коларов "Крайната десница ще овладее Радата в Украйна" ("Стандарт", 22 октомври 2014 г.).

Аргументите на автора и особено терминологията по удивителен начин съвпадат изцяло с пропагандното клеймо на Кремъл. Същите манипулации и подмяна на понятията, същото леко жонглиране със съветски стереотипи, извикани да плашат покорните потребители с приказките за бандеровци и фашисти и с това да префокусират вниманието от реалните проблеми в самата Русия.

Не може да не предизвикат възмущение твърденията на уважаемия политолог относно това, че изборите ужким ще бъдат съпроводени от "институциализирано насилие от страна на силовите органи на Киев и бандеровските паравоенни формирования", че те "няма да донесат нищо добро на Украйна", "нито напрежението ще спадне, нито ще настъпи диалог между украинците и руснаците".

Истината е, че в Украйна никога не е нямало и няма никакви заплахи за рускоговорещото население. Разпространявайки откровена лъжа, Русия по някакъв начин не отбелязва, че силите на НАТО включват голяма част именно от рускоговорещи граждани на Украйна, които не искат на бъдат под така наречената "защита" от Москва. Не вижда това и авторът.
Убеден съм, че Върховната Рада ще бъде контролирана не от десни радикали, а от украинския народ. В нея ще доминират демократични сили, тъй като украинците след Революцията на достойнството, в най-трудното време от обявяването на независимостта си искат да изградят нова европейска държава, свободна от корупция и имперските планове на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай