Последен спасителен пояс за Атина

Последен спасителен пояс за Атина | StandartNews.com

Вероятно споразумение ще има, но не и дълготрайно решение на гръцкия проблем

След изтеклите в медиите информации, че Гърция е представила нови предложения, нараства вероятността днес да бъде постигнато споразумение. Всички се надяват, че този път правителството в Атина ще посочи точни числа. Изглежда Алексис Ципрас е тръгнал към отстъпки, защото най-спорните точки са по отношение на ДДС и на пенсионната реформа. Доколкото става ясно от информациите за новото предложение Гърция е готова да се откаже от ранното пенсиониране, очертава се и възможен консенсус и за размера на ДДС. Досега институциите се оплакваха, че липсват точни изчисления в гръцките документи. Последният проблем на Еврогрупата в четвъртък се породи от това, че гръцкият финансов министър Янис Варуфакис излезе с ужким ново предложение, но в него нямаше остойностяване на мерките, така че да се види всяка мярка до какво спестяване на бюджетни пари ще доведе и до каква степен ще може да се гарантира, че отпускането на поредния транш ще има смисъл за кредиторите. До петък беше по-вероятно излизането на Гърция от еврозоната, но като че ли нещата се успокояват и днес може би ще се намери някакво съгласие, така че "най-тежкото решение", по думите на еврокомисаря Пиер Московиси ще бъде избегнато. .
Финансовите министри от Еврозоната и също и председателят на Европейския съвет Доналд Туск много ясно заявиха, че на Гърция ще бъде представен ултиматум -

или да приеме споразумението или да си тръгне

Струва ми се, че твърдата позиция на Гърция и заплахите за срив на еврозоната и преориентация към Русия не успяха. Правителството в Атина все пак успя в едно - ще има отстъпки от страна на Еврозоната към тях. Появиха се съобщения, че френският президент Франсоа Оланд е подложен на много сериозен натиск от страна на среди в социалистическата и комунистическата партии, които настояват да не се изнудва финансово Гърция. Подобно поведение от страна на Франция е обяснимо, тъй като самата тя получи немотивирани отстъпки да не спазва поетите си ангажименти.
Днес преди срещата на върха на Еврозоната ще има среща на Еврогрупата и по време на нея ще бъдат изчистени подробностите около новото предложение на Гърция. Не може да се очаква окончателно решение на заседанието, просто ще се види дали се върви към съгласие или не.
Сигналите от ултралевите среди в СИРИЗА да се окаже твърд отпор на кредиторите, включително и с възможно излизане от еврозоната, едва ли ще бъдат подкрепени от гръцките граждани, които вече доста често организират проевропейски митинги. Социологическите проучвания показват, че обществото

е склонно да приеме нови мерки за затягане на коланите

- т.н. остерити, само и само да останат в еврозоната.
Не смятам, че по-радикалните елементи в СИРИЗА биха получили голяма подкрепа. Самите гърци вече са изплашени, още повече, че банковата им система е сериозно застрашена и масово се теглят пари.
Най-голямото предизвикателство е да се намери устойчиво и дългосрочно решение за Гърция. Шефката на МВФ Кристин Лагард многократно повтори, че е необходимо гръцките предложения да бъдат достоверни, тоест да се знае, че те ще бъдат спазени. Това е необходимо, за да приключи прегледът на сегашната спасителна програма и да се премине към преговори за следващата. Проблемът, е че тези 7.2 млрд евро, които Гърция има да получава по изтичащата програма, няма да стигнат за безкрайно дълъг период. Те няма да имат много време за продължителни идеологически преговори. Във всички случаи институциите, дори и да направят някои отстъпки, ще настояват за сериозни реформи. Гърция няма да мине без рязане на разходи. Натрупаните проблеми нямат безболезнени решения. Всеки здравомислещ икономически човек е наясно, че ситуацията, в която се намира Гърция, не може да приключи от днес за утре. Трябва да бъдат направени реформи, които да поставят гръцкия бюджет на устойчив път - той да не генерира повече дефицити, за да на расте допълнително дългът. Същевременно реформите трябва да бъдат насочени към това страната да излезе от рецесията и икономиката да започне да расте и да стане платежоспособна. Тези реформи са изключително тежки и изискват политическа воля от правителството в Атина. За последните четири месеца обаче кабинетът на Ципрас не успя да направи нито една подобна промяна и се отказа от всичките договорени от предишните кабинети реформи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай