По-малко чиновници работят по-добре

Николай Василев, бивш министър на държавната администрация

По-малко чиновници работят по-добре | StandartNews.com

Правителството в началото на мандата е най-силно да направи бързи и решителни полезни промени, една от които е да изпусне въздуха в бройките в администрациите, които са прекомерно големи. И това в началото може да стане най-безболезнено, с най-малко разправии.

Колкото повече време минава, толкова по-сложно става. Тук бих искал да изкажа подкрепа за действията за бюджета догодина, уверявайки управляващите, че това е една дълбоко популярна мярка, независимо че двама души и половина в държавата може да са се изказали против. Ако се съкращава администрацията, това се подкрепя от деветдесет и няколко процента от българските граждани. Ако зададете въпроса малко по-крайно, примерно: смятате ли , че е раздута в България бюрокрацията? Да. Искате ли със своите данъци да издържате все по-голяма, все по-раздута бюрокрация? Отговорът е: Не. И така ще получите 100% подкрепа.

По-голямата част от съкращенията, за които говорим, се случват в центъра на София, горе-долу в радиус около един километър от жълтите павета. Ако някой българин живее в центъра на София, има висше образование, работи примерно в Министерството на финансите и бъде съкратен и той не може да си намери работа, то отговорът ми е: МФ не е благотворителна организация, където всеки, който не може да си намери работа, трябва задължително някой да му я осигури и да му я плаща със заплата в държавния сектор.

Тоест тук не говорим за няколко работни места в село във Видинска област, а говорим за центъра на София. Тук чак толкова голям проблем с намиране на работа от висококвалифицирани хора няма.При това говорим за щатни бройки, а не толкова за живи хора. Защото в администрацията, независимо колко голяма е тя, независимо дали става дума за годините на подем, по всяко време има няколко хиляди незаети бройки, обикновено между 5000-7000 или 8000. Тоест, само съкращавайки голяма част от тях, се постига голяма част от ефекта. Вместо догодина някой да ги запълва с нови хора, по-добре никой да не ги запълва. Това е нещо много съществено.

Третият, по-стратегически въпрос - изобщо не смятам, че икономическият растеж, работните места и високите доходи в една държава идват с раздуване на публичния сектор. За справка: Гърция, Франция и много други държави имат страшно раздут публичен сектор, което не ги прави по никакъв начин успешни икономики. И никакви работни места не можем да говорим там, че се създават в момента. Работните места се създават от динамичен, жизнен частен сектор, който иска да плаща ниски данъци, държавата да има ниски бюджетни разходи, да не се харчат пари за щяло и нещяло, камо ли за непродуктивна администрация. И когато се повиши доверието в бюджетната ситуация, в икономическото бъдеще на страната, тогава ще има създаване на работни места, а не като ги приютят министерствата с изкуствено създадени работни места. Освен това аз имам следния въпрос.

През последната година на предишното управление администрацията е раздута с 10 000 бройки, независимо от приказките на политиците, че са направили обратното. И като са увеличили администрацията, намаляла ли е безработицата в държавата? Отговорът е: не. Не, расте, уви.

Защото икономиката няма да върви с раздута администрация. Също така отговорно искам да кажа нещо, което може да звучи като парадокс, но повярвайте, аз съм бил дълги години от другата страна и твърдя, че администрацията работи по-добре, когато е по-малка.

Министър-председателят по идеология или по душа е реформатор. Работил съм с него в МС и знам много добре, че той вярва в по-малката администрация. Ако той събере смелост, решителност и воля да наложи тази политика, няма кой да го спре.

(Пред Дарик радио)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай