Вторник,

По-малко чиновници работят по-добре

От: Администратор -
1274
По-малко чиновници работят по-добре
A
A
A

Правителството в началото на мандата е най-силно да направи бързи и решителни полезни промени, една от които е да изпусне въздуха в бройките в администрациите, които са прекомерно големи. И това в началото може да стане най-безболезнено, с най-малко разправии.

Колкото повече време минава, толкова по-сложно става. Тук бих искал да изкажа подкрепа за действията за бюджета догодина, уверявайки управляващите, че това е една дълбоко популярна мярка, независимо че двама души и половина в държавата може да са се изказали против. Ако се съкращава администрацията, това се подкрепя от деветдесет и няколко процента от българските граждани. Ако зададете въпроса малко по-крайно, примерно: смятате ли , че е раздута в България бюрокрацията? Да. Искате ли със своите данъци да издържате все по-голяма, все по-раздута бюрокрация? Отговорът е: Не. И така ще получите 100% подкрепа.

По-голямата част от съкращенията, за които говорим, се случват в центъра на София, горе-долу в радиус около един километър от жълтите павета. Ако някой българин живее в центъра на София, има висше образование, работи примерно в Министерството на финансите и бъде съкратен и той не може да си намери работа, то отговорът ми е: МФ не е благотворителна организация, където всеки, който не може да си намери работа, трябва задължително някой да му я осигури и да му я плаща със заплата в държавния сектор.

Тоест тук не говорим за няколко работни места в село във Видинска област, а говорим за центъра на София. Тук чак толкова голям проблем с намиране на работа от висококвалифицирани хора няма.При това говорим за щатни бройки, а не толкова за живи хора. Защото в администрацията, независимо колко голяма е тя, независимо дали става дума за годините на подем, по всяко време има няколко хиляди незаети бройки, обикновено между 5000-7000 или 8000. Тоест, само съкращавайки голяма част от тях, се постига голяма част от ефекта. Вместо догодина някой да ги запълва с нови хора, по-добре никой да не ги запълва. Това е нещо много съществено.

Третият, по-стратегически въпрос - изобщо не смятам, че икономическият растеж, работните места и високите доходи в една държава идват с раздуване на публичния сектор. За справка: Гърция, Франция и много други държави имат страшно раздут публичен сектор, което не ги прави по никакъв начин успешни икономики. И никакви работни места не можем да говорим там, че се създават в момента. Работните места се създават от динамичен, жизнен частен сектор, който иска да плаща ниски данъци, държавата да има ниски бюджетни разходи, да не се харчат пари за щяло и нещяло, камо ли за непродуктивна администрация. И когато се повиши доверието в бюджетната ситуация, в икономическото бъдеще на страната, тогава ще има създаване на работни места, а не като ги приютят министерствата с изкуствено създадени работни места. Освен това аз имам следния въпрос.

През последната година на предишното управление администрацията е раздута с 10 000 бройки, независимо от приказките на политиците, че са направили обратното. И като са увеличили администрацията, намаляла ли е безработицата в държавата? Отговорът е: не. Не, расте, уви.

Защото икономиката няма да върви с раздута администрация. Също така отговорно искам да кажа нещо, което може да звучи като парадокс, но повярвайте, аз съм бил дълги години от другата страна и твърдя, че администрацията работи по-добре, когато е по-малка.

Министър-председателят по идеология или по душа е реформатор. Работил съм с него в МС и знам много добре, че той вярва в по-малката администрация. Ако той събере смелост, решителност и воля да наложи тази политика, няма кой да го спре.

(Пред Дарик радио)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички