Положението е драХматично

Положението е  драХматично | StandartNews.com

Гърците продължават да опразват банковите си сметки. Още преди да бъдат преброени резултатите от референдума, първите банкомати може да са празни, пише британският The Times, като се позовава на високопоставен служител. "Това може да се случи до 80 часа", казва той.

И в четвъртък продължава напливът към банки и банкомати. До петък пенсионерите, които нямат банкови кредитни или дебитни карти, могат да теглят пари от сметките си - но до 120 евро.

Картината пред откритите хиляда банкови клона в цялата страна е същата като тази от вчера. На гишетата пенсионерите се обслужват по азбучен ред, въпреки че това не се спазва, хора със здравни проблеми се обслужват приоритетно, отбелязва News.in.gr.

Финансовото министерство обяви, че пенсионерите имат право да получат само по 120 евро в брой за тази седмица. В същото време банките бързат с издаването на дебитни карти на пенсионери, които нямат такива, за да могат те да теглят по 60 евро на ден, колкото е разрешено, докато банките са затворени.

Според различни източници в Гърция са останали около 1 млрд. евро за банкоматите, като при сегашния темп дори при тези ограничения след няколко дни банкоматите ще пресъхнат. Гръцката банкова система кърви въпреки капиталовия контрол и ограниченията. Когато гръцките граждани плащат в брой в супермаркета например, в края на деня собственикът натрупва приходите си в брой, вместо, както по-рано, да ги трупа в банковата сметка. Така постепенно и по-малките тегления на потребителите от банкоматите могат бързо да пресушат паричните резерви на банките.

Те все още имат резерви. Но докога ще стигнат, не се знае. При всички случаи няма да издържат дълго, пише Sueddeutsche Zeitung. Според различни източници гръцката централна банка обмисля да намали максималната сума за теглене на ден до 20 евро. За да може парите да стигнат до неделя.

"Гръцките банки са пред колапс", казва Феликс Хуфелд, президент на германския финансов надзор Bafin. По думите му банките от Солун до Крит едва имат достъп до свежи пари.

Хуфелд е част от 25-членния Надзорен съвет на новия европейски банков надзор. Там експертите проверяват всеки ден платежоспособността на четирите най-големи гръцки банки. Тези институции държат около 90% от депозитите в страната. Ако скоро положението в Гърция не се промени, в рамките на няколко дни банките ще изпаднат в неплатежоспособност, казва Хуфелд. "Дали става дума за два, три, четири или пет дни, за това може да се спори с часове".

Темата за платежоспособността на гръцките банки в продължение на месеци е в сивата зона между фикцията и реалността. В целия свят, с изключение на някои хедж фондове, вече няма инвеститори, които да заемат пари на гръцкия финансов сектор. А гърците изпразват спестовните си сметки. И двата факта според Хуфелд са ясни индикации за бъдещ проблем за платежоспособността на банките.

Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който твърдеше, че банките ще отворят в понеделник след референдума, заяви днес, че това ще се случи във вторник и то при условие, че има споразумение. А такова поне засега няма изгледи да се случи скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай