Поколението на бунта

Поколението на бунта | StandartNews.com

Светът като че ли се е побъркал. Турските демонстранти от "Таксим" призовават българите да се бунтуват, а самите те размахват бразилското знаме. В родината на Пеле пък, където футболът е нещо повече от религия, стотици хиляди влязоха в сражение с полицията, гневни не само от поскъпването на билетите за транспорта, но и от ...разходите за строителството на стадиони! Като от критиките им не е пощаден и самият крал.

Социалните мрежи са фактор, с който вече трябва да се съобразяват всички политици. И да внимават какво говорят по адрес на интернет потребителите.

Нещата обаче не се свеждат само до това. В крайна сметка и Фейсбук, и Туитър са само технологии. Измислени, естествено, първо за военни нужди, а след това пуснати и на пазара. Въпросът е кой и за какво ги ползва.

Ползва ги преди всичко едно ново поколение -първото поколение на ХХI век. Поколение, което се е измъкнало от всички стереотипи от учебниците по история и официалната пропаганда. И дори от семейната среда. Днес в Истанбул се събличат по бански и заявяват - не искаме някой да ни казва по колко бири може да пием и по колко деца да раждаме. А в София, където пред "Позитано" и "Врабча" се скандира "Турци сте!", никой изобщо и не мисли да обижда нашите сънародници, вярващи в Аллах и Неговия пророк. Просто става дума за възможно най-лаконичното характеризиране на съглашателството на БСП и "Атака" с ДПС. Въпреки че то там от "чисти" българи вече не може да се вредиш.

Старите митове и стереотипи умират трудно като в екшън с Брус Уилис. Но ясно е едно - поколението на ХХI век - вече не само "европейско", както гласи още един стереотип, а световно, мисли по един и същи начин. И не иска повече да живее в казионни лъжи. А най-малкото в някаква диктура, макар облечена в парламентарен камуфлаж.

Дали ще успее е друг въпрос. Помним как свърши великият младежки бунт от 1968-ма година, разтресъл тогава света от Париж до Прага и от Токио до Вашингтон. И сегашната политическа класа няма да се предаде без бой. Но както е казал Ейбрахъм Линкълн, "може да се лъже за известно време целият народ, може да се лъже дълго време част от народа, но не може да се лъже вечно целият народ".

Така че днешният свят май въобще не е луд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай