Отворени граници и в двете посоки

Камерън не иска източноевропейци, но 4,7 млн. британци живеят в чужбина

Отворени граници и в двете посоки | StandartNews.com

Отворените граници на Европейския съюз доведоха до най-голямото преселение в Европа в мирно време, каза миналата седмица пред вестника Дейвид Камерън. Като британски премиер той би трябвало да е наясно с масовата миграция.

Само че никой в ЕС не мигрира повече от британците. Според доклад на Световната банка от 2011 г. извън страната си живеят 4,7 милиона британски граждани. Следват ги емигрантите от Германия и Италия с по около 3,5 милиона души, живеещи в чужбина, и Полша - с 3,1 милиона емигранти.

Разбира се, не всички британци са се преселили в други европейски страни - най-популярната дестинация за британските емигранти е Австралия. Мнозина са обаче и британците, установили се в друга страна в ЕС.

Камерън заяви, че в Обединеното кралство са дошли един милион централно- и източноевропейци. По данни на британското външно министерство в Испания са се заселили около 800 000 британци, а във Франция - 400 000. Има достатъчно основания за имиграцията и за отварянето на границите на ЕС и ако не политиците, то най-облагодетелстваните от това - бизнес лидерите - би трябвало да го направят.

В някои отношения Камерън е прав. Не би трябвало просто да дойдеш от друга страна и да искаш помощи за безработица и жилище. За да получиш социални облаги, първо трябва да допринесеш за тях. Така е редно. Също толкова редно е и обаче, ако искаш право да търсиш работа в чужда страна, същото да важи и за чужденците в твоята.

Причината за статията на Камерън е, че от 1 януари догодина - седем години след като страните им се присъединиха към ЕС - българите и румънците ще имат право да търсят работа навсякъде в съюза. След притока на поляци и граждани от други нови страни в ЕС обществеността се тревожи от нов наплив.

Камерън твърди, че днешният Европейски съюз е много различен от този преди 30 години и се характеризира с големи разлики в благосъстоянието между отделните страни членки.

Преди 30 години Великобритания беше една от най-бедните държави в тогавашната Европейска икономическа общност. Свободната търговия и движение допринасят значително за обогатяването на страните и първата вълна имигранти от бившите комунистически държави в ЕС го доказа. Това важи и за Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай