От Анкара с любов

От Анкара с любов | StandartNews.com

Обявяването на Доган за "персона нон грата" издава страховете на Ердоган, но е и нов епизод от хибридната война, водена от Турция, САЩ и Русия на наша територия

Обявяването на Ахмед Доган за персона нон грата от Турция издава ясно страх на южната ни съседка от посланията, които почетният председател на ДПС направи преди близо 2 месеца. В същото време кьорфишекът на Анкара е полет на дребна хибридна осколка в сравнение със изключително опасните военнополитически маневри, които протичат в триъгълника САЩ, Турция и Русия.

Мнозина доморасли националисти през годините с лека ръка са обвинявали Сокола в шпионаж в полза на Анкара. Вчерашната случка би трябвало най-накрая да им донесе прозрение.

В хронологичен ред нещата изглеждат по следния начин: в средата на декември Доган произнесе прословутата си реч, в която заяви, че разгръщащият се конфликт между Турция и Русия пряко заплашва България. "Ние сме в периметъра на потенциални военни действия. Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам!", гласеше най-важното му послание, което малцина осъзнаха.

Последва ритуално изритване на Лютви Местан от лидерското място и от партията и радикална преориентация на ДПС. Под ръководството на Местан движението мина под крилото на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган. Новото ръководство на ДПС обаче издигна лозунга за светска Турция и изпрати официална делегация на конгреса на опозиционната кемалистка Републиканската народна партия. Към момента светската опозиция в южната ни съседка е под зверски натиск,

на грозни преследвания са подложени

също и независимата преса, левичарите, алавитите и кюрдите.
Доган на първо място пречи на управляващите консерватори в Анкара да сполучи в провежданата политика на мека ислямизация. Българските изселници, които в Турция са над половин милион, са бастион на светските нрави и еталон за либерално поведение - те не мразят друговерците и не ги дискриминират, жените им не се забулват и дори варят домашна ракия.

Вторият анкарски страх от връщането на Сокола начело на ДПС се дължи на пресечената ислямизация у нас и опитите мюсюлманските малцинства да бъдат превърнати в "пета или шеста колона" по израза на Доган. Скритият във Боянски сараи опитен играч дръпна юздите на мюфтийството, където се бяха увлекли в роля си да диктуват и обществените нрави по примера на доминиращата в Турция.

В геополитически план клатенето на българската държава, което върви от няколко месеца, се дължи на особените и изключително непредвидими военнополитически маневри на Вашингтон, Москва и Анкара. Ердоган фактически е затънал във война с кюрдските партизани, която е подпалила вече части от три държави - Югоизточна Турция, Сирия и Ирак. Паралелно с това турският лидер си отвори фронт и с Ислямска държава, отгледана и с негова помощ.

Американците водят изключително двулична политика - помагат на Турция в битката срещу ИДИЛ, но в същото време въоръжават и обучават кюрдските милиции в Сирия, част от които горят от нетърпение.

да кръстосат оръжие с турската армия

Напрежението между натовските съюзници е видно и от резкия ултиматум на Ердоган към Обама САЩ да изберат с кого ще бъдат съюзници - с Турция или с кюрдските партизани. Заедно с това Вашингтон умело манипулира и насочва в определена посока засилващата се руско-турска конфронтация. Военните експерти намират за съвсем реалистична перспективата във близките седмици в Сирия да нахлуят от север турски, а от югоизток саудитски войници. Координираната турско-саудитска офанзива ще се опита да окупира районите със сунитско население, като изтласка от една страна войската на Башар Асад, а от друга - джихадистите. При подобно развитие става неизбежен сблъсъкът на коалицията от Асад, Русия и Иран със сунитските военни сили и покровителите им от НАТО - развръзка, известна и като начало на Третата световна.
Именно гилзите от решаването на този фатален ребус попаднаха на българска територия и рикошираха върху националната сигурност и ДПС. Повече от всякога е необходимо българският политически елит да спре да слугува по навик на трите геополитически господаря - Вашингтон, Москва и Анкара, и да помисли как най-добре да защити националните интереси пред наближаващата кървава буря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай