Никой няма да иска болниците с дългове

Никой няма да иска болниците с дългове | StandartNews.com

Държавните болници да се приватизират предложи здравно министерство (МЗ) с последните промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Лекарите в тях ще имат предимство, ако решат да ги купят. Според д-р Петър Москов по този начин ще се налеят свежи пари в здравната система, ще се реновират болниците, а строежът на частни клиники ще спре. В бранша обаче се опасяват от сделки за 1 лв., препродажби и доплащане за пациентите. Как мениджърите гледат на реформата? "Стандарт" попита директори на университетски, общински и частни болници.

Проф. Генчо Начев, директор на университетската болница "Св. Екатерина"

Това, което ме притеснява, е, че не знам как след приватизцията на областните и университеските болници държавата ще прокарва политиките си в здравеопазването. Голяма част от тези болници сега изпълняват социални задачи - лекуват хора с ограничени финансови възможности и трупат дългове, защото не искат доплащане за разлика от частните клиники. Никой обаче няма да иска да купи държавните и общински болници в лошо състояние, мисля, че атрактивни ще са тези болници, които са без дългове. По-скоро трябва да се даде възможност за приватизация на дейността.

Сега празни клиники точат държавни пари

Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация и частен инвеститор в здравеопазването

Идеята да се приватизират държавните болници е правилна, защото иначе здравният фонд се похабява, а е част от националното ни богатство. Сега съществуват много празни структури, които само точат държавни пари. В същото време се увеличава броят на леглата и болниците в страната, за което търпим критики. Аз съм твърдо против прахосването на сградния фонд на една държавна мрежа. Но смятам, че държавата трябва да запази възможността си да осигури здравето на граждането чрез основния пакет, който разчита да бъде изпълняван най-вече от държавните болници. Според мен това означава, че тя не трябва и няма да разпродаде изцяло болничната мрежа. Тоест, трябва приватизацията да бъде с известни условия и да е регулирана. Мисля, че вариантът, в който се приватизира дейността, а държавата запазва собствеността, е удачен.

Хората в селата ще останат без лечение

Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници

За мен е пълен абсурд държавата да пристъпи към приватизация на всички свои болници. Има неща, които само собственикът може да възложи за изпълнение, как тогава ще се гарантира изпълнението им от частните структури. В момента има водопад от нормативни промени с идеята каквото може, да бъде прието, без да се обмисли и да се види какви ще са последствията. Загубили сме всякаква надежда за нормализиране на нещата, а здравеопазването загива. Освен това приватизацията заради натрупаните дългове може да стане неефективна като на много други предприятия, чиято съдба сме видели. С промените се върви към финализиране на обществените лечебни заведения, а тогава достъпността ще стане химера. Хората по селата ще останат без лечение, държавата не трябва да се отървава от всички ангажименти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай