Събота,

Неизбежната коалиция

От: Администратор -
Неизбежната коалиция
A
A
A

Чисто математически най-възможната коалиция, която може да се очаква, е мнозинство, състоящо се от ГЕРБ и представителите на Обединените патриоти. Това е формула, от която най-вероятно под една или друга форма ще тръгне мнозинството. То разчита, разбира се, на тематична подкрепа на партия "ВОЛЯ", както и най-вероятно на мълчаливото съгласие на ДПС. Как би изглежда правителството е сравнително по-сложен въпрос. Той вероятно ще бъде обсъждан в по-затворен кръг от действащите основни политици и от партии и това вероятно е тръгнало с определяне на едни сравнително краткосрочни теми. Примерно, в следващите 6 месеца ще има основно обсъждане на големи въпроси като пенсионна реформа, повишаване на пенсиите, регулация на електричеството, доколкото това ще е възможно при сегашния закон и евентуални проблеми, както и дългосрочни цели, като примерно въвеждане под някаква форма на строево военно обучение. Всичките тези неща ще се обсъждат, когато се отиде на следващия дебат. Със сигурност ГЕРБ и Патриотите ще обсъждат темата за пенсиите.

Пенсиите не могат да бъдат коригирани в този бюджет, докато той се изпълнява. Но публичните ангажименти ще бъдат поети още в самото начало на преговорите.
Преди дни Валери Симеонов лансира идеята за широка коалиция с участието и на ГЕРБ, и на БСП. Трябва да се отбележи, че широките коалиции са малко по-познати в страни като Австрия и Германия, където десетилетия са белязани от подобни формати. Факт е, обаче, че след управлението на такава коалиция, в края на мандата, по българска традиция ще трябва да се партизират както загубите, така и ползите. Т.е. на едни партии да се припишат успехите, на други - неуспехите. Ние нямаме много категоричен и положителен опит с коалиционни управления, така че предполагам, че партиите ще бъдат предпазливи, особено ако обявяват публично договореностите. А защо Патриотичният фронт изказва подобна теза? За да може превантивно и изпреварващо да се опита да тушира евентуална съпротива срещу Патриотите, на които някои гледат като на крайни националисти. 

В този смисъл широката коалиция би била благонравен публичен образ на нещо, което е обичайно и прието в Европа и няма нужда да се обяснява, че националистите са част от управленската формула. Аз обаче с голяма доза сигурност мога да кажа, че такъв проект няма как да бъде предложен от трета страна. Ако двете големи партии решат да управляват в голяма коалиция, те няма да имат нужда от Обединените патриоти или от който и да е друг. Що се отнася до това дали Европа би приела присъствието на националисти в българското правителство, мисля, че това е въпрос, който трябва да бъде непрекъснато задаван на делегацията на ГЕРБ, която се намира в Малта. Знаете, че те в момента са там във формат ЕНП и предполагам, че се водят формални и неформални сондажи. Колкото до това как точно ще се управлява, как ще се разпределят евентуалните ресори, могат да отговорят само участващите в преговорите. Ще ви върна към 2014 г., когато се проведоха много дълги преговори за съставяне на коалицията между ГЕРБ и Реформаторите. Тогава те завършиха по начин, който никой от анализаторите би опредполагал, че е възможно и РБ взе ресори като военно, външно и здравно министерство. Трябва обаче да се отбележи нещо много важно – едно мнозинство се създава сравнително трудно. Много по-трудно е свалянето на вече създадено мнозинство, трябва да има много съпътстващи фактори и в частност някакъв външен натиск.
Аз не мисля, че какъвто и да е лош вариант на коалиция би завършил с нови избори. Очаквам обаче дебатите в новия парламент да бъдат много по-разгорещени. Но причината няма да е мнозинството, а в това, че опозицията, в случая БСП, ще има много по-голям ресурс. Тя ще се опита да прави от дебатите големи сблъсъци.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички