Неизбежната коалиция

Колкото и трудно е да се сглоби мнозинство, два пъти по-трудно е то да се разтури

Неизбежната коалиция | StandartNews.com

Чисто математически най-възможната коалиция, която може да се очаква, е мнозинство, състоящо се от ГЕРБ и представителите на Обединените патриоти. Това е формула, от която най-вероятно под една или друга форма ще тръгне мнозинството. То разчита, разбира се, на тематична подкрепа на партия "ВОЛЯ", както и най-вероятно на мълчаливото съгласие на ДПС. Как би изглежда правителството е сравнително по-сложен въпрос. Той вероятно ще бъде обсъждан в по-затворен кръг от действащите основни политици и от партии и това вероятно е тръгнало с определяне на едни сравнително краткосрочни теми. Примерно, в следващите 6 месеца ще има основно обсъждане на големи въпроси като пенсионна реформа, повишаване на пенсиите, регулация на електричеството, доколкото това ще е възможно при сегашния закон и евентуални проблеми, както и дългосрочни цели, като примерно въвеждане под някаква форма на строево военно обучение. Всичките тези неща ще се обсъждат, когато се отиде на следващия дебат. Със сигурност ГЕРБ и Патриотите ще обсъждат темата за пенсиите.

Пенсиите не могат да бъдат коригирани в този бюджет, докато той се изпълнява. Но публичните ангажименти ще бъдат поети още в самото начало на преговорите.
Преди дни Валери Симеонов лансира идеята за широка коалиция с участието и на ГЕРБ, и на БСП. Трябва да се отбележи, че широките коалиции са малко по-познати в страни като Австрия и Германия, където десетилетия са белязани от подобни формати. Факт е, обаче, че след управлението на такава коалиция, в края на мандата, по българска традиция ще трябва да се партизират както загубите, така и ползите. Т.е. на едни партии да се припишат успехите, на други - неуспехите. Ние нямаме много категоричен и положителен опит с коалиционни управления, така че предполагам, че партиите ще бъдат предпазливи, особено ако обявяват публично договореностите. А защо Патриотичният фронт изказва подобна теза? За да може превантивно и изпреварващо да се опита да тушира евентуална съпротива срещу Патриотите, на които някои гледат като на крайни националисти. 

В този смисъл широката коалиция би била благонравен публичен образ на нещо, което е обичайно и прието в Европа и няма нужда да се обяснява, че националистите са част от управленската формула. Аз обаче с голяма доза сигурност мога да кажа, че такъв проект няма как да бъде предложен от трета страна. Ако двете големи партии решат да управляват в голяма коалиция, те няма да имат нужда от Обединените патриоти или от който и да е друг. Що се отнася до това дали Европа би приела присъствието на националисти в българското правителство, мисля, че това е въпрос, който трябва да бъде непрекъснато задаван на делегацията на ГЕРБ, която се намира в Малта. Знаете, че те в момента са там във формат ЕНП и предполагам, че се водят формални и неформални сондажи. Колкото до това как точно ще се управлява, как ще се разпределят евентуалните ресори, могат да отговорят само участващите в преговорите. Ще ви върна към 2014 г., когато се проведоха много дълги преговори за съставяне на коалицията между ГЕРБ и Реформаторите. Тогава те завършиха по начин, който никой от анализаторите би опредполагал, че е възможно и РБ взе ресори като военно, външно и здравно министерство. Трябва обаче да се отбележи нещо много важно – едно мнозинство се създава сравнително трудно. Много по-трудно е свалянето на вече създадено мнозинство, трябва да има много съпътстващи фактори и в частност някакъв външен натиск.
Аз не мисля, че какъвто и да е лош вариант на коалиция би завършил с нови избори. Очаквам обаче дебатите в новия парламент да бъдат много по-разгорещени. Но причината няма да е мнозинството, а в това, че опозицията, в случая БСП, ще има много по-голям ресурс. Тя ще се опита да прави от дебатите големи сблъсъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай