Мюсюлманските братя свалиха маските

Д-р Адел Ел Шихауи, журналист

Мюсюлманските братя свалиха маските | StandartNews.com

Несъмнено поетапното разпръсване на незаконно "седящите" два лагера на "Мюсюлманските братя" в районите "Раба Аладауия" и "Елнахда" разбуни духовете на джихадистите, всякакви въоръжени елементи от "Алкайда", "Хамас" и т.н. От 4 юли насам "братята" свалиха политическата си маска. Това пролича след появата на техните секретни въоръжени бригади, извършващи планирани терористични нападения над египетските църкви, джамии, различни държавни институции и най-вече над военните обекти и полицейски участъци. Това, разбира се, е паралелно с войната, която те водят с подкрепата на чужди елементи в Синайския полуостров, целящи отслабването на египетската армия. Това е стратегически съюз между явни терористи и "братството". С

ега братството планира и разпространява хаоса, целящ предизвикване на външна намеса и вероятно прави опити да постигне невъзможното, а именно да върне стрелките на часовника назад в своя полза, срещу което мнозинството от египетския народ се противопоставя. Това е третият опит на "Мюсюлманските братя" от новата история на Египет за превземане на цялата власт насилствено, първият от които е бил през 1981 г. с убийството на президента Ануар Садат, а вторият - през 1997 г. с убийството на видни общественици и религиозни дейци.

Сегашната терористична война на "братството" е с участието на различни арабски и чужди групировки, координирани от определени чужди разузнавателни служби. Стигаме до въпроса: каква е всъщност тайната връзка между световното "Мюсюлманско братство" и американската администрация? Според различни интернет страници източници от египетските служби за сигурност твърдят, че има документи, доказващи характера на тази връзка, който е партньорство и финансова подкрепа, в замяна на определени ангажименти и от двете страни. Тук бих казал, че тази връзка е част от американската стратегия за изкачването на политическия ислям в Близкия изток и Северна Африка.

Отхвърлянето от египетските власти на каквато и да е външна намеса се тълкува като възможност за промяна на външнополитическия курс на страната, което поражда опасност и други арабски страни да последват Египет в търсенето на нов стратегически съюзник в лицето на Русия или Китай.

Относно оставката на вицепрезидента Ал Барадей прави впечатление, че той мисли и пише прословутата си оставка цели 18 дни, тоест от 27 юли (ден след милионните демонстрации за упълномощаване на армията и силите на реда да се справят с терора на "братството") до 14 август - деня на разпръсването на лагерите на "братството". В рамките на този период Барадей беше в основата за непрекъснатата промяна относно американската позиция, след като в началото тя бе в подкрепа на 30 юни, а в последствие стигна до обявяване на революцията в Египет за преврат. Бяхме свидетели на разединение между републиканци и демократи, но след последното посещение на сенатор Маккейн в Кайро и последвалата му среща с Барадей всичко се промени. Тогава американците единодушно настояха за завръщането на братството на политическата сцена. Г-н Барадей предаде милионите египтяни, благодарение на които се качи на власт.

Редакцията не се ангажира с позицията на автора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай