Много шум на Острова до евровота

Страховете от българи и румънци са медийна истерия

Много шум на Острова до евровота | StandartNews.com

Кой създава страховете за лавина от български и румънски имигранти, която щяла да залее Албиона след 1 януари 2014 г.? Преди всичко това е истерия, създавана от медиите.

И това се дължи на комбинация от няколко фактора, която в крайна сметка води до цялата какофония. В това ме увери преди седмица говорителят на британското външно министерство Самуел Хийт. А комбинацията се състои: миграцията, която си е и без това голям въпрос, реформата на социалната система, която е в ход, изборите за Европейски парламент, а България и Румъния след 1 януари 2014 г. просто се явяват още един елемент в тази паяжина.

Всичко обаче ще се промени, както се случи през 2004 г., когато към ЕС се присъединиха наведнъж 10 държави. Тогава паниката за "полския водопроводчик", така популярен в британските медии, изчезна така, както и се появи. Истината е съвсем, съвсем проста: тази "антибългарска" кампания се запали до голяма степен заради финансово-икономическата криза, която не подмина и Албиона. Някои политически фактори в Лондон се усетиха, че социалната им система "изпушва", и заиграха със страховете на хората.

Наскоро в "Гардиън" се появи репортаж за едно градче, Бостън, в Линкълншир, типичен земеделски район в Англия. В момента между 10% и 25% от населението му било от Полша или от други бивши соцстрани. И сега местните едва ли не ревели с цяло гърло, че в училищата им няма място за техните деца заради чужденците. Да не говорим за свободните работни места, жилища и всякакви социални услуги. В резултат местните започнали да дават електоралните си предпочитания на Партията на независимостта (UKIP) на Найджъл Фарадж и не след дълго 9 от общо 11-те места в общинския съвет на Бостън били заети от членове на тази партия.

Примерът е ясен и затова властта в Лондон къде с по-малка, къде с по-голяма сила, се налага да "успокоява" с реторика, че ще зачеркне социалния туризъм и ще сложи препятствия пред мигрантите (защото на всички е ясно, че миграцията не може да бъде спряна, освен че не трябва). В заключение съм напълно съгласен с г-н Хийт, че цялата шумотевица, както медийна, така и откъм политически ходове на институции, ще отминат до няколко месеца, най-късно след евроизборите през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай