Лятно почистване във властта

Лятно почистване във властта | StandartNews.com

Който ядоса гражданите, го уволняваме, е неписаният предизборен слоган на ГЕРБ

"Който ядоса гражданите, го уволняваме". Така вероятно трябва да се тълкува предизборния слоган на ГЕРБ "Работим в интерес на гражданите", ако съдим по вълната оставки от последните дни. Август по принцип е месец на отпускарска скука и затишие. Мъртвото вълнение във властта обаче вече отнесе няколко глави. Първо премиерският гняв се стовари върху началниците на Гранична полиция. Главен комисар Антонио Ангелов и заместникът му Йотко Андреев си тръгнаха след като се оказа, че трафикант на бежанци е спечелил обществена поръчка за превоз на мигранти. Звучи като виц и логично във Фейсбук се появиха куп майтапи по темата. Като предложенията Митьо Очите да стане шеф на Бургаския затвор, а Динко със свинските опашки да оглави Гранична полиция.

Преди време пък стана ясно, че гранични полицаи лично ескортират срещу твърда такса нелегални пришълци от браздата с Турция до Сърбия. Властите в Белград дори алармираха, че само за месец са спипали 2275 мигранти, нахълтали от България.

Бежанците вече са проблем номер 1 у нас и в цяла Европа

Затова подобни конфузи със службата, която трябва да играе най-важна роля в спирането и контрола на напиращите пришълци нямаше как да не доведат до изкупителни жертви. Със сигурност нашествието на сирийци, иракчани, афганистанци и други техни събратя по съдба ще бъде експлоатирана до дупка от кандидатите за "Дондуков" 2 с патриотично-националистични лозунги. Затова и чистката в Гранична полиция е добър аргумент срещу претенциите, че държавата нехае за кризата с бежанците. Отделен въпрос е дали проблемът е в калпавите кадри или в организацията на работа.
Следващата шумна оставка беше на кмета на столичния район "Младост" Цвета Авджиева, за която отново настоя лично Бойко Борисов. Повод за това станаха граждански протести срещу застрояването на междублокови градинки.
Изпълнителната комисия на ГЕРБ свали политическото си доверие от кметицата,
а отчаяното писмо в нейна защита на знакови личности като проф. Андрей Пантев, композиторите Митко Щерев и Развигор Попов, генерал Златан Стойков, алпинистът Методи Савов, треньорът Иван Абаджиев и други отшумя като глас в пустиня. Никой не се трогна и от обясненията на самата Авджиева, че разрешенията за спорните строежи не са давани през нейния мандат.
"Толкова паркове и градини се направиха в София, че просто не го заслужаваме и който го е допуснал, ще си понесе още днес отговорността", прочете присъдата Борисов. В случая отново се потвърди основополагащия принцип в ГЕРБ, че

имиджът на партията е по-важен от всеки кадър

колкото и ценен да е той. Според този неписан кодекс обществено недоволство се оказва най-недопустимият грях на всеки управник или чиновник. Разбра го на свой гръб и главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев. Той подаде оставка, след като стана публично известно, че съпругата му е проектант на бъдещ жилищен комплекс в парка "Бедечка".
До решението се стигна по изрично настояване на кмета Живко Тодоров. "Това, дори да е законно, от морална гледна точка не е издържано, след като на общината целта й е да запази в максимална степен зелените площи", разясни казуса Тодоров.
Вероятно лятното почистване в редиците на властта ще продължи с пълна сила до президентския вот. Все пак, от древни времена преди битки винаги се правят жертвоприношения. Някога за да се спечели блоговолението на боговете, а сега- на електората. Да теглиш шута на свои винаги буди по-голямо възхищение, отколкото да наругаеш или извъртиш гаден номер на врага. А и за разлика от опозицията

властта все пак има какво да пожертва

Началници и управници много. В БСП, например, покрай президентското боричкане най-големият курбан се оказа омбудсманът Мая Манолова, която бързо беше отказана от мераци за "Дондуков" 2.
Повечето читави политици обичат да играят шахмат. Затова са наясно, колко важно е да можеш да жертваш фигури, за да спечелиш по-добра позиция. Предизборният гамбит в ГЕРБ обаче най-вероятно ще остане на ниво пешки или най-много до някой кон или топ. За рокади в кабинета и сред партийните шефове и дума не може да става. Подобни сътресения може и да вдигат адреналина на тълпата, но пък отпушват опасни центробежни сили. В крайна сметка сред министрите най-много се клатят краката на коалиционните партньори, а на тях ще се разчита в очертаващия се балотаж на президентския вот наесен. Партийната машина на ГЕРБ пък е най-добре смазана в сравнение с конкурентите и също няма логика някой да ръчка с прът в нея. Червеният генерал вече вдигна самолета, а за приземяването му ще трябва сериозен отпор и добра организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай