Лаене в мъглата на катастрофата

Оределият протест и укротяването на ГЕРБ са лъжлив белег за спокойствие

Лаене в мъглата на катастрофата | StandartNews.com

"Умните кучета в мъгла не лаят", гласи една изпитана народна поговорка. Българските политици, както и голяма част от говорещия и пишещ роден елит, явно не могат да бъдат причислени към общността на съобразителните четириноги.

Есенният политически сезон започна в плътна мъгла, сред която се носи пронизителен разнопосочен лай.
В сряда парламентарното мнозинство успя успешно да отбие двойната атака на опозицията и да си поеме дъх. БСП и ДПС с милостиво осигурения от "Атака" кворум пребориха вота на недоверие и запазиха Михаил Миков като председател на Народното събрание. ГЕРБ, след като сами се оттеглиха от дебатите по неуспехите на новосъздаденото Министерството на инвестиционното проектиране, се зарекоха да внасят вотове до дупка.
Хладната есен и изтощителната монотонност на протестите си казаха думата и недоволните граждани на жълтите павета чувствително оредяха. Бунтът е на път да смени тактиката и от ежедневно да се превърне в седмично явление - с демонстрации в четвъртък вечерта и в петък сутринта пред парламента.
Лекото утихване на страстите обаче не изпълва никого с оптимизъм. Управляващите се готвят за

тежки спорове по бюджета за 2014 г.

Натискът върху финансовия министър Петър Чобанов се засилва от всички възможни посоки: от синдикатите, които искат по-високи данъци и осигуровки, от работодателите, които искат тяхното намаляване, от ГЕРБ, които са готови да атакуват накуп всички слаби места. Като стожери на кабинета пък БСП и ДПС настояват за повече социални разходи в съответствие с дадените предизборни обещания и специфични интереси на техните електорати. Червените ще се стремят да осигурят коледни добавки за старите хора и да гарантират увеличението на пенсиите догодина поне с темпа на инфлацията, а хората на Местан - да се удвоят субсидиите за тютюнджиите и други земеделци.

Вероятно по някое време "Атака" също ще си спомни за обета да направи пенсиите 500 лв., а заплатите - 1000 лв., и ще втвърди тона в пленарната зала. Волен и компания ще продължат да държат в напрежение не само депутатите, но и всички репортери, чиято първа за деня задача вече е да разберат дали парламентът има кворум или е в неочаквана ваканция.

Предистеричното състояние ще се запази

и по други причини. Мнозина се питат дали намалението на цените на тока и парното ще бъдат достатъчни, за да укротят бедстващите социални групи, които избухнаха внезапно миналия февруари и пометоха управлението на ГЕРБ.

Дори да се размине и това бедствие, лютата политическа конфронтация е в кърпа вързана заради изборите за Европейски парламент през май. Големите партийни семейства на Стария континент вече привършват приготовленията за голямата битка, която ще бъде открита съвсем скоро, и българските им колеги едва ли ще останат по-назад.

Най-неприятното е, че в полепналата мъгла усилията се концентрират не върху тежките проблеми, а върху облайването на противника. Така се получи и през юни, когато изборът на Пеевски за директор на ДАНС, отприщил бунта срещу кабинета, попречи да се проведе задълбочен дебат по тежката реформа в сектора за сигурност, започнала с прехвърлянето на ГДБОП към Агенцията за национална сигурност. По същия начин и вотът на недоверие, зрелищно провален от вносителите от ГЕРБ, не даде възможност за изясняване на буксуването на Министерството на инвестиционното проектиране и изземването на ключови правомощия на общините.
Освен че непрекъснато забъркват нелепи скандали, депутатите, чиито колективен рейтинг се е сринал до 11 на сто, подменят парещите теми на обществото с лични и междупартийни вендети. Вместо да обърнат сериозно внимание на глада и бедността, на буксуващата икономика и мъчителната безработица, те се занимават с дребнотемия като въздушните приключения с "Авиоотряд 28" и апокрифното тефтерче на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси.

Тактическите маневри и самоцелни удари под кръста изглежда напълно затъмняват съзнанието на хората във властта и ще бъде цяло чудо, ако до пролетта България се размине с улични ексцесии с потенциал да пометат цялата политическа система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай