Петък,

Контравизията на Корнелия

От: Администратор -
Контравизията на Корнелия
A
A
A

Лицемерието в тезите на соцлидерката ще събуди повече недоверие, отколкото подкрепа

Не мога да забравя един телевизионен репортаж в началото на 1997 година. Един старец показваше с треперещи ръце няколко банкноти, които бяха месечната му пенсия, и обясняваше как не му стигат само за хляб дори за 7 дни. Репортерката го попита защо не отива на протестите срещу Жан Виденов, а той й отговори: "Те, БСП-то, не са виновни, виновни са другите!".
Винаги си спомням за този злочест дядо, когато БСП атакува който и да е десен кабинет през последните 20 години за липса на социална политика. Припомних си го и в събота, когато червената лидерка Корнелия Нинова изведе фразата "достоен живот" като един от слоганите на поредната си кампания "Нова визия за България", с която тръгва на щурм за сваляне на кабинета "Борисов 3".
Може би тя и съпартийците й очакват, че след като според червения депутат Иво Христов 80 % от българите са дебили, те обезателно имат и къса историческа памет. Но много често политическите дефициниции не важат в реалния живот. Обедняването на българите, обезлюдяването на градове и села, обидно ниските пенсии и мизерни болници обаче носят щампата на целия преход и тежат на съвестта на всички политици от него. И няма как сега Нинова да хвърли катрана за окаяното ни положение върху Бойко Борисов, за джендерската политика - върху Сергей Станишев, а тя самата

да разцъфти като каменно цвете върху днешните обществени руини

Дори и когато е пременена с нови политически одежди и държи визионерска реч от креслото в НДК, което само допреди месец загряваха европейските лидери.
Затова и не е справедливо да се сърди нито на критиките, които ще чуе и от ляво, и от дясно, нито от недоверието на голямата част от българите. Не, защото поредната й програма не е вярна. Тя, безспорно, е част от голямата мечта на българите за справедлив и достоен живот.
А защото, изреждайки последствията от десетилетия грешни реформи или липсата на такива в най-чувстителните сфери -здравеопазване, образование, сигурност и доходи, Нинова нито за миг не призна партийните си грешки, не поиска прошка от хората и не посочи новите лица, които, за разлика от старите муцуни в БСП, сега ще реализират тази пуста българска мечта.
Не ги видяхме новите. Видяхме тези, които са част от статуквото на прехода. И за които могат да се намерят също толкова кусури, колкото и на сегашната власт, че и даже повече.
Когато Нинова упреква кабинета в крехка макроикономическа стабилност, която може да ни изиграе лоша шега в бъдеще, това звучи като политическо заяждане, а не като национална отговорност. Защото, икономическите ръстове, които кабинетът в последните години прави, почти доближават тези на правителството на Тройната коалиция, в което тя бе участник. С една съществена разлика - тогава българската икономика имаше попътния вятър на световния растеж. Но темповете, с които нарастваше, бяха съотносими със сегашните, само година след излизането от международната криза. Едва ли е уместно точно тя да коментира с ирония ниското равнище на дълга ни към брутния вътрешен продукт, защото все пак има още оцелели българи, които си спомнят как бе обявен мораториум преди близо 30 години и заради кого.
Днес БСП има пълното законодателно и политическо право да атакува властта заради постоянно раздаваните стотици милиони на общини, а оттам и на фирми. И да заклеймява управляващите заради лобистки закони.

Но има ли моралното право за това ?

Ако върнем лентата само 10 години назад, ще си спомним, как само в края на 2008 година тогавашните управници раздадоха за месец над 1,2 милиарда под предлог, че това е излишък на бюджета. А после Сметната палата доказа за пореден път, че думите на политиците често имат общо само със сметките, но не и с финансовата логика на основния икономически закон.
Смешен плач е точно БСП да се явява основен критик на лобисткия закон, който ще спести на бизнесмените братя Домусчиеви 58 милиона лева. Най-малко по две причини. Първо, защото БСП държи короната в лобиските закони и разпоредби на прехода. Прословутият закон за ВЕИ-та, който Тройната коалиция набързо гласува, докара едновременно десетки милионери и нови 30 процента в сметките за ток на българите. А прословутите сделки със заменки на гори трудно могат да бъдат изместени като топ далавера, дори от скандалната приватизация на прехода, която ни е ощети с над 10 милиарда лева.

Доста лицемерно е точно БСП да изчислява колко кози и овце биха били купени с парите, които сега ще отидат в джоба на собственика на "Български морски флот", а не на държавата. Тъй като още никой не е поставил въпроса кой даде едно от най-прославилите България в миналото компании - а именно БМФ, на известния дотогава на приватизаторите Кирил Домусчиев само предимно с търговски сделки. И тук социалистите няма как да размият отговорността дори с коалиционнни партньори, защото транспортното министерство бе в квотата на БСП и нейните експерти написаха цялата стратегия за БМФ.
Продажбата на флота бе предшествана от куп продажби на апартаменти, имоти, общежития, санаториуми и други активи на флота, които през държавата и през общините отидоха в знайни и незнайни фирми. С тази стратегия те решиха да искат смешна цена за сделката, но да поставят неизпълними условия за запазване на хора и нови инвестиции, независимо, че беше кристално ясно как кризата в морския бранш чука на вратата. И за разлика от много други сделки по социалистическото управление, Кирил Домусчиев все пак спази обещанието и наля 700 милиона в предприятието, вместо да го източи и да го ликвидира.
Та нима социалистите не бяха тези, които преди сделката отделиха техникума за кадрите във флота и го хвърлиха в ръцете на образователното министерство. Както, между другото, се случи с повечето средни професионални училища през прехода. За да се стигне до днес, когато Корнелия Нинова пита политическите си опоненти защо дефицитът на кадри във всички отрасли е на път да блокира икономиката. Загриженост, но неискрена. И естествено ще провокира: срещу тезите и - антитези, срещу визията и - контравизия. Срещу доверието, което тя иска, - недоверие, което заради подобна неискреност и лицемерие вече добива застрашителни размери и е на път да помете целия политически елит, докато тя си мисли, че ще се върне на бял кон.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички