Китайски мечки тъпчат инвеститорите

Китайски мечки тъпчат инвеститорите | StandartNews.com

Индексите на борсата в Шанхай паднаха с 10%, юанът се срина

Разпродажби и зад Океана, "Уолстрийт" с най-лоша седмица от 2011-а

Първите сесии на международните фондови борси през новата 2016 година донесоха всичко друго освен приятни емоции за инвеститорите. Източник на волатилността, която обхвана всички големи пазари, стана Китай, където водещите индекси на борсата в Шанхай - Shanghai Composite и CSI 300 паднаха с по 10%.

Забавянето на ръста на втората по големина икономика в света отдавна е сред основните притеснения на инвеститорите и още в първия работен ден от годината бе регистрирано свиването на производствената активност в Поднебесната империя през декември за 10-ти пореден месец. В същия ден беше въведен и автоматичен механизъм за спиране на търговията при спад от 7%. Опитите да се влияе на капиталовия пазар обаче имаха точно обратния на желания стабилизиращ ефект и само за четирите дни от съществуването си този механизъм се задейства на два пъти. След като в четвъртък сесията бе прекъсната 30 минути след началото си, властите в Китай премахнаха нововъведението си, като това даде положителен ефект по време на петъчната сесия.

Допълнително масло в огъня наляха и действията на Централната банка на Китай (PeopleТs Bank of China), която реши да продължи да обезценява юана, в следствие на което той достигна 5-годишно дъно спрямо щатския долар в четвъртък на ниво от 6.5646 юана за един долар. Подобен ход бе приложен и миналия август, когато китайската валута бе обезценена с 2% спрямо долара и тогава пазарната реакция отново бе силно негативна. Курсът на китайската валута е обвързан с щатския долар и неговото поскъпване в последно време води и до поскъпването на юана спрямо останалите валути, което прави китайския износ относително по-скъп и неконкурентоспособен. Девалвацията на юана обаче бе разтълкувана от инвеститорите като сигнал за влошаването на състоянието на китайската икономика. Това бе лоша новина и за редица азиатски държави, за които Китай е основен търговски партньор, тъй като техните стоки стават по-скъпи за внос в Китай, а в същото време ще се конкурират по-трудно с износа на китайски продукти. Това от своя страна поражда опасения за серия от обезценявания на азиатските валути.

Петролът също бе във фокуса на вниманието през тази седмица. Въпреки нарасналото геополитическо напрежение в Близкия Изток, в което е замесен и най-големия износител на петрол в света - Саудитска Арабия, цената на черното злато рязко пое надолу. Американският лек суров петрол и петролът тип брент паднаха с по 10% до ниво от 33 долара за барел, което е най-ниската им стойност от близо 12 години насам, а това, разбира се, даде отражение и на енергийните компании.
Към тревогите на инвеститорите през седмицата можем да прибавим и нарасналото напрежение в Близкия Изток между Иран и Саудитска Арабия, както и новините за проведени опити с ядрено оръжие от страна на Северна Корея.
Зад Океана щатските пазари също станаха поле за разпродажби, въпреки много по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ, излезли в петък. Водещите бенчмарк индекси Dow Jones Industrial Average и S&P 500 изтриха по 6% от стойността си за последните пет търговски сесии, което представлява най-лошата седмица на Уолстрийт от 2011 година насам. Технологичният NASDAQ отстъпи с над 7%.

Европейските акции бяха притиснати от срива на китайската борса, поевтиняването на петрола и геополитическото напрежение, като немският индекс DAX 30 изтри 8% от стойността си, а британският FTSE 100 и френският CAC 40 се понижиха съответно с 5% и 6%. Широкият европейски индекс STOXX 600 пада с над 6%.
От цялата нестабилност на финансовите пазари спечели златото, което има статут на сигурен актив и алтернативно убежище при сътресения. Фючърсите на жълтия метал скочиха с 3.5% (най-голямото им седмично повишение от 4 месеца насам) до 1097 долара за тройунция.

Европейските акции и петролът са подценени, това ги прави атрактивни

Акциите в Европа и петролът са подценени и това ги прави атрактивни инвестиции. Това коментира в седмичното обзорно пазарно предаване на Bloomberg TV Bulgaria портфейлният мениджър в Karoll Георги Георгиев. Според него ни очаква една още по-динамична година, в която значително влияние върху пазарите ще имат геополитическите конфликти и ситуацията около икономическото развитие на Китай.

По думите на Георгиев силната намеса на управляващата комунистическа партия в Китай върху пазара притиска пазарните участници и ги кара да потърсят възможности за инвестиране извън страната. Липсата на прозрачност отблъсква инвеститорите, отбеляза той.

Портфейлният мениджър в Karoll наблегна и на последните геополитически конфликти, които провокираха началото на бежанска вълна в Европа през миналата година. Според него именно това е сред основните проблеми на Стария континент в момента, като липсата на реакция от страна на европейските политици до голяма степен подпомага и икономическото забавяне на континента.

В рубриката "Актив на седмицата" водещият Димитър Вучев постави акцент върху фондовите пазари и Китай и САЩ, като сравни тяхното представяне през 2015 г. Ключов момент и за двата пазара се оказаха разпродажбите на активи в Поднебесната империя през лятото на миналата година, които в рамките на около месец се пренесоха и на останалите големи борси по света. Вучев сравни и валутните курсове на юана и долара и акцентира на решението на властите в Китай да започнат поетапно обезценяване на валутата си през август.
Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай