Вторник,

Как Стоичков стана студентско знаме

От: Failed to load user -
1299
Как Стоичков стана студентско знаме
A
A
A

Сряда, 18 ч, езерото "Ариана". Двайсетина камери и репортери се бутат един друг и се опитват да се ориентират взаимно - "Къде са студентите?". На две крачки от Орлов мост Националното представителство на студентските съвети е обявило протест, все още неясно срещу какво. Към момента телевизионните камери все още са повече от младежите, но все пак се надяваме по някое време това да се промени. В близост до импровизираната трибуна стои групичка подозрителни люде извън студентска възраст, но пък някак си не приличат и на преподаватели. По-вероятно е да са участници във всяка суматоха (светла му памет на Радичков), та и сега чакат това - да не пропуснат да влязат в суматохата. Опитвайки да се ориентираме, питаме най-близката младежка групичка за какво се е събрала. "Как за какво, да подкрепим исканията на студентските съвети!" Знаят ли какви са? "Ами още не, ама ей сега председателят ще ги каже." Председателят не бърза да вземе микрофона - очевидно чака групата да набъбне. За сметка на това наоколо се навърта Йоло Денев - вечното лице на всеки протест от 1989 година насам. Той е единственият, който носи лозунг, но исканията на него естествено не са студентски. Опитваме да изкопчим нещо повече от ръководството на младежите - какво, аджеба, ще искат. Обясняват ни, че протестите напоследък нещо поотслабнали,

та те решили да се превърнат в тяхно ядро

Аха, ясно - искат да яхнат протеста, записва си старателна колежка. Все ми се струва, че част от присъстващите тук неколцина студентски лидери искат да яхнат собствените си колеги, но това май е друга тема. Във всеки случай младежите, които са там, попоглеждат часовници - защо не почва. "Довечера сме на купон", обясняват някои. За по-удобно решили да се съберат на Орлов мост, за да подгреят с малко викане. "Не сме ли тук заради таксите", пита един. "Не бе, нашите вече ги намалиха", обяснява съседът му.

Така или иначе - идва време да научим за какво сме тука -  и те, и ние. На трибуната вече се редуват студентски лидери, които обясняват, че "младите хора имат много какво да кажат". Обаче не казват какво е то. Очевидно е тайна. Един изплюва камъчето - от години искали нов закон за висшето образование, ама никой не ги чувал. Ама защо точно сега бе, драги, като няма парламент? Кой да ви го приеме? Искат и "работни места за всички" и "качествено образование" - няма лошо, всички искаме това. Изобщо всички искания са някак аморфни и пожелателни, все в сферата на "колко хубаво би било, ако", и малко на "Мамо, татко, вижте ме! Камерата снима ли още, да поздравя и братовчедите?". Изобщо Орлов мост е една демократична трибуна, на която

всеки може да дойде и да си говори каквото иска

Със същия успех може да хвърлиш монетка на дъното на фонтан и да чакаш да ти се сбъдне желанието. Само че край фонтана не те ухажват камери.

Стигаме и до същината - председателят на студентските съвети започва да обяснява, че всички те трябва да излъчат лидер. Той трябва "да е неопетнен и некорумпиран, да не иска да се занимава с политика", но пък "да ни заведе всички в парламента". Кого - студентите ли? Не - протестиращия народ. Защото досега той не бил успял да излъчи новите Ботев и Левски, но ако студентите го обединят, като нищо ще ги излъчи за нула време. "Давайте предложения, колеги", подканва председателят. Мълчание - не е лесно да избереш новите Ботев и Левски на митинг. "Имате време да помислите още." От единия край на навалицата десетина студенти подхващат скандирания "Сто-ич-ков". Добре, считаме го за предложение. Подели майтапа, от другия край подвикват "Йоло Денев". Неговата "номинация" се отминава с мълчание. "Други предложения, колеги?" Очевидно студентската общност е изтощена от мислене, не може да предложи нищо друго. Или пък не е чувала други имена? От задния ред пак подхващат "Сто-ич-ков" - ако някой не е чул кандидатурата първия път. "Добре, колеги, още утре ще предложим на Стоичков, той е национална фигура, може да ни поведе." Накъде, божем? И какво точно очаквате от него - нов закон за висшОто ли? Не става ясно, защото в този момент част от присъстващите се идентифицират като движението "Орлов мост". И очевидно недоволни, че някой опитва да им използва моста за други цели, искат думата. Понеже в началото не им я дават, следват кратки викове "Цен-зу-ра". Тутакси я получават, за да обяснят, че и те са със студентите, защото бивши студенти нямало. Ерго - и те са за Стоичков. Тук студентите започват да се разотиват, защото камерите вече са кът, а една шепа репортери стоически зъзне с откровеното очакване едното движение "Орлов мост" да се сбие с другото. Ето - това ще е новината! Понеже не се случи, останахме си само с инфото, че Стоичков е поканен да стане студент за един ден. Или поне докато заведе някои хора до парламента. Или поне докато напише нов закон за висшето образование и открие работни места за всички. Както и с неясното чувство, че понятието "студент" у нас е с твърде размити граници, а с още по-неясни очертания са людете, които трябва да го представляват. И които май в действителност представляват само себе си, но със стабилния членски внос на колегите си от всички университети. Ама нейсе, Стоичков неслучайно им каза - "С вас съм, ако не ми каляте името". Защото никак не е лесно да се навиеш да бъдеш знаме, ако не знаеш кой ще те развее. И с каква цел. Дори да го прави от името на 300 000 студенти.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички