Кабинетът ще сбърка, ако угоди на шепа таксиджии

Кабинетът ще сбърка, ако угоди на шепа таксиджии | StandartNews.com

"Ранобудните таксиджии - планина повдигат". Тази поговорка влезе от сила, когато ездачите на жълти коли се присъединиха към редовните напоследък митинги на антиправителствения протест, Ранобудните студенти, КНСБ и "България без цензура", които и вчера традиционно блокираха движението в София.

Таксиджиите се разсърдиха заради подготвени промени в закона, които ще ги задължат да имат професионална категория "С" и да плащат задължително патентен данък. Беше им наточена и друга секира - 100 лв. глоба за пресичане на червено и 200 лв. - за непопълване на дневен финансов отчет.
При това предизвикателство знайни и незнайни фирми за превози и самодейни синдикалисти заплашиха, че ще извадят вчера 1000 таксита в столицата и ще превърнат движението в ад, въпреки че едва ли софиянци можеш да ги уплашиш с проблеми с трафика.

В крайна сметка едва двайсетина жълти коли успяха да финишират на "Ал. Невски". Другите мераклии повече или по-малко любезно бяха отклонени от органите на КАТ и Пътна полиция. Въпреки камерния състав на протестиращите Министерството на транспорта се разшета. С недоволните се срещна шефът на агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев и им обеща да разгледа техните искания. Министър Данаил Папазов пък парафира рядко срещана декларация, че ще внесе претенциите на шофьорите в Народното събрание.

В резултат чрез съвсем лек натиск таксиджиите са на път не само да спрат готвените неблагоприятни за тях поправки в закона, но да извоюват и нови привилегии. Сред най-спешните им искания са да се вдигне минималната възраст за колите от пет на десет години, а на максималната - от 10 на 15 години. Задължителните психотестове, които се провеждат на три години, да бъдат отменени. Както и да се въведе единна минимална тарифа за превозите, която да ги пази от дъмпинг. Най-любопитно е настояването да им се даде правото да карат в бус лентите в големите градове. Така тружениците на волана са на път да постигнат бърза и лесна победа, каквато други съсловия при други обстоятелства са постигали след месеци на стачки.

По принцип всяка зима преди избори гилдиите се размърдват и започват да си искат нещо.
Въпросът е дали сегашният кабинет ще се огъне пред недоволството по един или друг повод на различните браншове. В последните седмици властта е притисната от наслагващите се едно върху друго улични вълнения - към летните шествия се прибавиха маршовете на крайните националисти, а освен това започнаха бунтовете за повече пари в бюджета и за изплащане на дължимите субсидии. Миналата седмица лекарите излязоха пред болниците и за броени часове получиха желаното пълно разплащане от хазната. Вълненията на академичната младеж навеждат кабинета на мисълта да увеличи дела за образование. Вероятно и исканията на миньорите ще бъдат удовлетворени при първото им стачно събрание. Макар и подчинена на благородни мотиви, тази линия на поведение е обречена - бюджетът не е бездънен, а натискът върху него се увеличи рязко покрай бремето покрай бежанския поток, замразяването на плащанията по европейските програми, компенсации за дисбалансите в енергетиката, коледни надбавки за пенсионерите и прочие.

По всичко личи, че Министерският съвет се чувства притиснат до стената от продължителните протести и мигновено се стреми да снеме всяко нововъзникнало напрежение. Често укротяването става с цената на неразумни обещания, които или няма да бъдат изпълнени, или могат да застрашат финансовата стабилност. В случая с таксиджиите дори се касае не просто за неразумни отстъпки и равноправен диалог, но и за изпълняване на дребни капризи, като привилегията да карат по бус лентата. Посланието "Искай ми каквото искаш, освен оставката" обаче крие много рискове. И обикновено се оказва харакири за властта, която иначе показа, че може да удържа на натиск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай