Кабинетът рискува, ако развърже кесията

Орешарски знае как да оправи държавата, казва Димитър Чобанов, преподавател в УНСС

Кабинетът рискува, ако развърже кесията | StandartNews.com

Колкото и да е несъвместимо с икономическата логика, шансът на това правителство е неговият министър-председател. Като фактора, който ще определя политиката на кабинета, независимо от наглед разнородния му състав, той има стремежа да постигне нещо значимо, за да може страната да преодолее кризата.

Основното, което трябва да направи това правителство, е да се опита да възстанови стабилността и предвидимостта в икономиката. Държавата трябва да стане фактор за сигурност, а не както през последните години, когато беше точно обратното. Видяхме какви са последствията от това, че един ден се говори едно, след това, при най-малкото неодобрение на общественото мнение, позициите се променят, а още на следващия ден се предлага нещо съвсем различно.

За предприемачите е много важно да са сигурни какво ще се случи след месец, дори след година. В среда, която се променя ден за ден - и на теория, и на практика, вредите са най-много. Първото, което е необходимо, е последователна политика. Освен това трябва ясно да се посочат приоритетите и да се следват неотклонно. Ако няма подобно нещо, очакванията, породени към това правителство, няма как да се изпълнят.

То ще бъде подложено на критики и политиката му няма да бъде успешна. Пламен Орешарски обаче е показал, че е последователен - и като министър на финансите, и на други позиции, които е заемал. Надявам се да е последователен и като министър-председател. Разбира се, трябва да отчетем, че ситуацията е много тежка и справянето с нея представлява доста сериозно предизвикателство. Освен предвидимостта другото много важно нещо е фискалната стабилност.

Доста се съмнявам, че състоянието на публичните финанси, оставени от предишните управляващи, е добро. Защото след 2009 г. показателите само номинално бяха добри, фискалният резерв доста силно се понижи на фона на увеличения държавен дълг. При пенсионната система е съвсем сигурно, че нещата не отиват на добре, дефицитът е много голям и системата няма как да се поддържа само от вноските на гражданите.

За да се покриват дефицитите там, се използват приходите от данъците, което в дългосрочен план не е най-добрата практика. Там реформите са задължителни, както и в здравеопазването. Разходите нарастват, а хората са все по-недоволни от качеството. Образованието също трябва да бъде реформирано. Публичните разходи като цяло трябва да бъдат подложени на много сериозен анализ, за да се види къде има възможности за спестяване, къде се подобрява продуктът срещу тези разходи.

При всички случаи в момента ситуацията е такава, че възможности за повишаване на публичните разходи няма. Дефицитът в бюджета е достатъчно голям и това, което може да се направи, е да се потърси откъде да се спести, без това да навреди на икономическата активност. И евентуално, ако има такива резерви, за тяхна сметка да се изпълняват поетите обещания. Но трябва да се прави изключително предпазливо. Колкото и да е компрометирана, финансовата стабилност все пак трябва да се спазва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай