Кабинетът на Радев няма да зависи от БСП

Кабинетът на Радев няма да зависи от БСП | StandartNews.com

Президентът може да покаже политическа тежест без да създава нов властови център, казва Иво Инджов

В своята реч Румен Радев говори по-скоро като премиер, а не като президент. Най-вече защото обхвана широк кръг от проблеми, предложи виждания как да бъдат решени, доколкото е възможно на този етап, и създаде усещането, че ще има активна позиция по всички тези въпроси. Това е един плюс за един встъпващ в длъжност президент, но от друга страна голям риск, защото много от тях не са в правомощията на държавния глава. Радев фиксира няколко основни проблема, пред които изправено българското общество. Един от тях е за необходимостта от съдебна реформа. Радев подчерта, че освен структурната реформа, трябва да има и промяна на устройствените закони и повишаване квалификацията на магистратите. Тук ще припомня, че още по време на предизборната кампания г-н Радев каза, че ще се поучи от челния румънски опит в борбата с корупцията. След това обаче беше "настъпан" от госпожа Нинова и даде лек "заден", защото БСП не споделя ентусиазма от румънския модел на борба с корупцията.
Радев говори също за дефицита на справедливост в българското общество и за необходимостта да я има. Другият акцент в речта беше какво да се прави с референдума, който парламентът завеща един вид на следващото Народно събрание, но

горещият картоф остава в Радев като президент

защото той трябва да вземе някакво отношение. Той каза, че е необходимо да се издирят качествени депутати, т.е. да се уважи вота на толкова много българи, гласували за промяна в избирателната система, но в същото време не трябва да се дава възможност големи групи от обществото да останат непредставени в парламента. Това може да се тълкува, че той е за мажоритарно-пропорционална система.
Третият акцент в речта на Радев беше за необходимостта да се работи с изостаналите региони, с акцент върху Северозападна България. Президентът каза на практика, че има две Българии.
Радев говори и за необходимостта от завършване на програмата на модернизация на българските въоръжени сили. Като човек, който идва от военновъздушните сили е разбираемо, че ще настоява за завършване на тази модернизация. Само че тази програма предвижда до 2020 г разходите за отбрана да нараснат на 2%. Аз бих се радвал, ако г-н Радев излезе и обясни на българските пенсионери всички тези стотици милиони, които ще отидат, как ще се отразят на техните пенсии.
Новият президент засегна международното положение прекалено подробно.

Лоялността към НАТО и ЕС я декларира отново

с което показа, че иска да се дистанцира от образа на проруски политик, каквато му бе създаден по време на предизборната кампания.
В речта на Радев имаше и доста клишета, направи няколко грешки при изказа. Това, че беше прекалено дълга, създаде отегчение. Така се стигна до репликите на депутатите, които пък са признак за невъзпитание. В отговор Радев им напомни, че имат още една седмица. Ако речта беше 10 или 15 минути, със сигурност нямаше да се стигне до такова нещо.
Може би г-н Радев е съветван от кръга около него, че трябва да играе ролята на премиер поне в следващите няколко месеца и затова толкова мащабно подходи в своето слово. Това донякъде е така, защото не се знае колко време ще продължи да управлява назначеното от него служебно правителство. Служебният премиер, според мен, ще бъде независим от БСП. Още по време на кампанията Радев показа, че

не иска да го асоциират с партията, която го подкрепи

Да, той беше лоялен към БСП, че са го издигнали ,че са направили основата на неговата кампания, но няколко пъти се дистанцира от тях. Не очаквам по време на служебното правителство да има конфликт между Радев и БСП. Особено, ако правителството продължи да управлява три месеца. На всичкото отгоре, в момента БСП не е в кондиция да диктува нещо на служебното правителство, защото лостовете в страната все още се държат от ГЕРБ. Администрацията все още е лоялна на ГЕРБ. Ако БСП беше управляваща политическа сила, със сигурност щеше да има голямо влияние върху правителството. И това е шансът на Радев да покаже собствена политическа тежест, но все пак да не създава паралелен център на властта. Защото обстоятелствата позволяват да се направи такъв център. Няма да има парламент, не се знае колко време ще продължи да управлява служебното правителство, което се отчита единствено пред Радев. Дано президентът да няма изкушения и дано да няма хора, което да го тласкат в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай