Източват касата с Лимончо и Портокалчо

Източват касата с Лимончо и Портокалчо | StandartNews.com

Традиционно и тази година дебатът за бюджета на здравната каса в Народното събрание беше ожесточен. За първи път обаче в него се включиха Индиана Джоунс, Лимончо и Портокалчо. Техен автор стана здравният министър д-р Петър Москов. Затова ви представяме най-любопитните части от изказването му от парламентарната трибуна едно към едно:

Много се изказа за това какво става с резерва на Касата, къде отивало, кое било за първи път и така нататък. Много е просто... С текста за болниците. Това означава простичко нещо: дисциплина. Това е таванът, който Надзорният съвет на Касата може да изхарчи за болнична помощ и представлява 95% от касовото изпълнение за тази година. А ако някой защитава незаменимостта на начина, по който в момента се случва Касата, начина, по който Надзора надзирава, ще кажа следното. Не е хубаво преди Коледа да говорим тези неща. Те още днес ще тръгнат към прокуратурата, но това са документи, иззети от Инспектората на министерството от една от областните болници. Кой имаше предвид областните болници - Големите областни болници? Тук вътре, не коментирам вече степента на умност на хората, които са в докладите на един от началниците на клиники до директора на болницата, подписан с печати на болницата, с входящи номера, пише: "За еди-кое си име - той е с апендицит, но е приет по пътека перитонит; следващият: апендицит, но е приет по пътека перитонит; следващият: апендицит, но е приет по пътека перитонит; следващият с карцином, но е приет по пътека еди-какво си". Какво надзирава Касата? Какво ще се случи с тези хора, които, между другото, като ръководство на тази болница не са назначени от това мнозинство? И местният шеф на Касата също не е назначен от това мнозинство, което вие сега упреквате, че връща еди-какво си. Какво точно надзирава Касата, защото това източване на парите, и Вашите пари, разбирате ли?

Понеже е Коледа, да кажем какво се случва в друга болница с отчетността - това са официални документи на болницата, по които се отчита пред Касата. "Еди-кой си, наричан от нас Индиана Джоунс, с хиляди усилия остана да се оперира". Това има входящ номер вътре в болницата! Касата трябва да знае това нещо.
МИХАИЛ МИКОВ (БСП, от място): Защо на нас го казвате?

МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ: А на кого да го кажа? Вие сте ги назначавали тези хора и сега се борите това да бъде променено!

"Лимончо, наричано от нас Портокалчо, остана да се оперира, защото се обади синът му от Канада." Това се случва в българските болници и това ще се промени!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай