Изчервяването на герберите

Голямото роене е неизбежно за всяка паднала от власт партия

Изчервяването на герберите | StandartNews.com

"Романтичният период на ГЕРБ приключи", констатира доскорошният областен управител на Стара Загора Недялко Недялков. Дни след това прозрение той бе изгонен от партията. Кметът на града на липите Живко Тодоров също взе да се лута - първо хвърли оставка като партиен шеф, но след спявка с Цветан Цветанов си я прибра.

Очевидно в управлявалата допреди месец партия текат бурни процеси, а романтиката е отстъпила пред грубата шаячна правда. Разбираемо е областните управители, чиито мандат изтeчe и всеки момент ще опразнят бюрата си, да недоволстват от Цветанов и да настояват за неговата оставка. Далеч по-опасно ще бъде, ако кметове, избрани с бюлетината на ГЕРБ, започнат да се пребоядисват в червено.

Кофи мастило са изхабени в описания на неверната любов на градоначалниците към политическите централи. Изпеченият въжеиграч Кирил Йорданов тръгна от СДС, за да управлява Варна последователно от името на БСП и ГЕРБ в продължение на 13 години. Когато на небосклона изгря звездата на Бойко, знакови кметове се присъединиха към неговата чета

- Детелина Петрова в Добрич и Цонко Цонев в Каварна, а на изборите през 2011 г. десетки управници на малки червени общини за една нощ се природиха в гербери. .

Фриволното поведението на кметовете особено на по-бедните селища е напълно оправдано от стопанска гледна точка. Гъвкавостта не е въпрос на личен каприз, а на оцеляване на поверените им жители. Особено насред затъването в кризата огромна част от 264-те общини пряко зависят от кабинета за субсидиите от държавния бюджет, одобрението и съфинансирането на европроекти, редовните плащания и пренасочването на ресурси. Ако някой местен велможа има нещастието да е на нож с министъра на финансите, то властелинът на хазната може да му стовари на главата проблеми и безпаричие, които да върнат общината в каменния век.

ГЕРБ, както и другите утвърдени партии у нас, е службогонска организация и преминаването в опозиция ще бъде силно болезнено, но пък здравословно. Изградена като партия на властта, тя привлече в редиците си хиляди надъхани кариеристи, които сега треперят за местата си, а вероятно мнозина ще бъдат изметени, за да освободят места за кадрите на БСП и ДПС, ако и "Атака" не се досети да поиска своя квота. В стратегически план обаче, за да има боеспособна структура, Борисов трябваше да отсее нагаждачите и ветропоказателите и да съхрани здравото ядро.
Не е изключено няколцина общински и десетки селски кметове, съблазнени от офертите на екипа на Орешарски, да сменят рязко партийната си окраска. Част от тях са го правили многократно от 1989 г. насам.

Новата управляваща коалиция пък се сблъсква с обратния проблем - тълпи от хора, търсещи си работа, щурмуват централите на "Позитано" и "Стамболийски". В партийните кръжоци вече недоволстват, че с предимство се назначават "мимикриращи чужди елементи" вместо проверените бойни другари. Шумната суматоха около смяната на властта далеч не е безобидна и е разбираема предпазливостта, с която Пламен Орешарски, Станишев и Местан сглобяват екипажа на правителствения кораб. Навлизат в бурно море с хиляди подводни рифове, свирепи ветрове, жестоки пирати, гладни акули, оскъдни провизии и отчаяни пътници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай