Искаме достъп до европейско финансиране

Магделена Милтенова - собственик на транспортна фирма "Бус-Перник"

Искаме достъп до европейско финансиране | StandartNews.com

Магделена Милтенова - собственик на транспортна фирма "Бус-Перник", управител на транспортен клъстър "Перник", член на УС на Съюза за стопанска инициатива в транспорта и на обществения съвет към министерството на транспорта.

За да има адекватен транспорт в България, трябва да се промени законодателството. В момента нормативната база не работи по най-добрия начин и позволява да има нерегламентиран превоз на пътници и нелоялна конкуренция. Сивите превозвачи заемат по-голямата част от транспортния пазар в страната в сравнение с регламентирания превоз на пътници. Най-напред трябва да се направят наложителни промени в Закона за автомобилните превози, Наредба 2, Закона за движение по пътищата, а защо не и в Наказателния кодекс, където може да се предвиди наказателна отговорност за лица, извършващи нерегламентирана дейност. След приемане на промени в законите, а и при сега действащата нормативна база, от особена важност е контролната дейност. Нужно е да се намери форма за преустановяване на нерегламентирания превоз. Държавата трябва да намери механизъм, по който нерегламентираните превозвачи да бъдат най-строго санкционирани. Елементарно е да се установи, че едно и също превозно средство ежедневно и многократно се движи по определен маршрут с пълен автомобил. Ако в закона се приеме дефиниция, че обичайно извършвана и повтаряща се дейност следва да се приема като извършване на търговска дейност, ще може да се контролира и санкционира.

Сериозен проблем пред превозвачите е и липсата на възможност за европейско финансиране на проекти в бранша. Вече сме занимали правителството и очакваме разрешение за следващия програмен период. Очакваме и общините да имат финансирани проекти за модернизиране на градския транспорт, но и да се даде възможност бенефициенти да са и транспортните оператори. В Перник имаме готовност за осъществяване на такива проекти със създадения вече транспортен клъстър.

Много важно за транспортните фирми е и запълването на липсата от Закон за браншовите организации, за да може браншът адекватно да подпомага дейността на контролните органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай