Четвъртък,

Искаме достъп до европейско финансиране

От: Администратор -
1789
Искаме достъп до европейско финансиране
A
A
A

Магделена Милтенова - собственик на транспортна фирма "Бус-Перник", управител на транспортен клъстър "Перник", член на УС на Съюза за стопанска инициатива в транспорта и на обществения съвет към министерството на транспорта.

За да има адекватен транспорт в България, трябва да се промени законодателството. В момента нормативната база не работи по най-добрия начин и позволява да има нерегламентиран превоз на пътници и нелоялна конкуренция. Сивите превозвачи заемат по-голямата част от транспортния пазар в страната в сравнение с регламентирания превоз на пътници. Най-напред трябва да се направят наложителни промени в Закона за автомобилните превози, Наредба 2, Закона за движение по пътищата, а защо не и в Наказателния кодекс, където може да се предвиди наказателна отговорност за лица, извършващи нерегламентирана дейност. След приемане на промени в законите, а и при сега действащата нормативна база, от особена важност е контролната дейност. Нужно е да се намери форма за преустановяване на нерегламентирания превоз. Държавата трябва да намери механизъм, по който нерегламентираните превозвачи да бъдат най-строго санкционирани. Елементарно е да се установи, че едно и също превозно средство ежедневно и многократно се движи по определен маршрут с пълен автомобил. Ако в закона се приеме дефиниция, че обичайно извършвана и повтаряща се дейност следва да се приема като извършване на търговска дейност, ще може да се контролира и санкционира.

Сериозен проблем пред превозвачите е и липсата на възможност за европейско финансиране на проекти в бранша. Вече сме занимали правителството и очакваме разрешение за следващия програмен период. Очакваме и общините да имат финансирани проекти за модернизиране на градския транспорт, но и да се даде възможност бенефициенти да са и транспортните оператори. В Перник имаме готовност за осъществяване на такива проекти със създадения вече транспортен клъстър.

Много важно за транспортните фирми е и запълването на липсата от Закон за браншовите организации, за да може браншът адекватно да подпомага дейността на контролните органи.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички