Вторник,

III и IV блок на "Козлодуй" ще свалят тока с 35%

От: Failed to load user -
3190
III и IV блок на "Козлодуй" ще свалят тока с 35%
A
A
A

Адриан Асенов, депутат от "Атака"

От "Атака" искаме пускането на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", защото със спирането им бе нарушен българският закон. Те са затворени неправомерно и в разрез със системата на взаимоотношения между съдебната и изпълнителната власт.

През 2002 г., когато Министерският съвет в лицето на Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев взе решението за затварянето им, група депутати от НС го оспориха пред петчленка на Висшия административен съд (ВАС) и тя потвърди отмяната на решението за спирането на блоковете. Тоест затварянето на III и IV блок на АЕЦ бе отменено от българския съд и въпреки това бе осъществено от тогавашните управляващи. Така че имаме нарушение на българските закони и несъобразяване на изпълнителната със съдебната власт.

А пускането на тези блокове според експерти в областта на енергетиката ще намали цената на електроенергията у нас с 25-35%. Също така ще създаде хиляди работни места и то в най-бедния регион на България - Северозападния. От около 144 работещи реактора в ЕС 77 са по-стари от нашите и въпреки това се наложи да ги затворим по политически дори корупционни причини. Тези блокове могат да работят съвсем спокойно още 30-35 г. Пускането им е възможно в рамките на година и ще струва 40-50 млн. лв., които ще се изплатят за месец производство. Но е нужна политическа воля. При гласуването в пленарна зала ще се види кой е българин и кой - лобист. Гарантирам обаче, че 23-ма народни представители от "Атака" ще гласуват "за".


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички