III и IV блок на "Козлодуй" ще свалят тока с 35%

III и IV блок на "Козлодуй" ще свалят тока с 35% | StandartNews.com

Адриан Асенов, депутат от "Атака"

От "Атака" искаме пускането на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", защото със спирането им бе нарушен българският закон. Те са затворени неправомерно и в разрез със системата на взаимоотношения между съдебната и изпълнителната власт.

През 2002 г., когато Министерският съвет в лицето на Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев взе решението за затварянето им, група депутати от НС го оспориха пред петчленка на Висшия административен съд (ВАС) и тя потвърди отмяната на решението за спирането на блоковете. Тоест затварянето на III и IV блок на АЕЦ бе отменено от българския съд и въпреки това бе осъществено от тогавашните управляващи. Така че имаме нарушение на българските закони и несъобразяване на изпълнителната със съдебната власт.

А пускането на тези блокове според експерти в областта на енергетиката ще намали цената на електроенергията у нас с 25-35%. Също така ще създаде хиляди работни места и то в най-бедния регион на България - Северозападния. От около 144 работещи реактора в ЕС 77 са по-стари от нашите и въпреки това се наложи да ги затворим по политически дори корупционни причини. Тези блокове могат да работят съвсем спокойно още 30-35 г. Пускането им е възможно в рамките на година и ще струва 40-50 млн. лв., които ще се изплатят за месец производство. Но е нужна политическа воля. При гласуването в пленарна зала ще се види кой е българин и кой - лобист. Гарантирам обаче, че 23-ма народни представители от "Атака" ще гласуват "за".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай