Говорете с нас

Пациентите стават изкупителна жертва на здравните чиновници

Говорете с нас | StandartNews.com

Киноманите сред вас сигурно са гледали "Говори с нея". Стар, но не и остарял бисер на Педро Алмодовар, в който любовта на двама мъже пробуди за живот две вегетиращи жени в кома.

За съжаление подобен хепиенд не е присъщ на нашата здравна система, нито на отношенията между управляващите и пациентите. Обикновено политиците тихомълком предприемат промени, които водят до още по-големи проблеми за болните хора. Последният пример за това се оказаха краткосрочните мерки за оптимизирането й, които правителството прие по терлички преди два дни. С тях се задава посоката, в която трябва да се промени здравеопазването през тази година. Нормално е данъкоплатците да очакват тя да води до по-качествено лечение и да се обсъди с тях. Нито едното от двете обаче не се случи. Въпреки че премиерът създаде група с пациенти, лекари, фармацевти и зъболекари, която да съгласува промените, здравният министър ги подготви без дори да им ги покаже. Основният акцент в тях се оказа порязването на достъпа до ново лечение на хората.

Поне две години се предвижда да чакат всички, които имат неблагоразумието да се разболеят от болест, за която в момента касата не плаща лекарства. Едва след този срок ще може да се прибави ново заболяване, за което фондът да реимбурсира медикаменти. Освен това една година ще са принудени да чакат хората за каквото и да е ново лекарство. Причината е, че касата няма да има право да плаща нови молекули по средата на текущата година. По този начин държавата ще ограничи разходите за лекарства, защото не иска да предприеме непопулярни мерки и да вкара повече пари в недофинансираната система. Само че ракът не чака, нито инсултът или диабетът, или ... Управляващите в сферата на здравеопазването са наясно с това, защото са лекари.

И тук идва логичният въпрос - защо тогава го правят? Може би са забравили да бъдат лекари, а може би не знаят как да бъдат държавници. Който и от двата отговора да е верният, няма да е фатален, ако все още не са загубили човешкото в себе си. Тогава винаги могат да признаят грешката си и да потърсят ново решение заедно с нас - хората, които сме ги избрали. Мисля, че така ще им бъде много по-лесно да направят това, което е нужно - непопулярни реформи, които да увеличат приходите в системата и качеството й на работа, вместо да орязват правата на пациентите. Вместо да ни обричате на бавна агония, говорете с нас. Другото означава, че вече не сте ни нужни. И трябва да ви сменим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай