Понеделник,

Голямото надлъгване със Здравната каса

От: Failed to load user -
1657
Голямото надлъгване със Здравната каса
A
A
A

Най-лошото, което може да ти се случи в България, е да живееш в България. Тази крайна констатация я чух преди време и макар че първоначално се забавлявах, скоро се убедих в правотата й. Защото у нас и добре да живееш, се разболяваш и опираш до здравната каса.

Наложи ми се да отида на преглед при специалист, за да потвърди или отхвърли лесно издадена, но страшно звучаща диагноза от лекар в спешен кабинет. Отидох в болница с претенции, че не лежи само на стари лаври. "Идете обаче на платен преглед", посъветваха ме и аз изпълних заръката.

"Покажете касовата бележка и ще минете преди опашката", казаха ми на регистратурата. Така и направих и съответно прередих трима души, прекарали инсулт, и двама - на път да го прекарат. Въпросният специалист ми обърна подобаващо внимание и ме изпрати при друг с думите: "Ама трябва да си платите, след което пак елате при мен". При връщането си при първия специалист обаче реших да се възползвам от здравната каса, която всеки месец бърка в джоба ми.

Направлението обаче не може да мери сили с касовата бележка, което пък веднага намира израз в отношението. За да стигна до първичния преглед, ми бяха нужни няколко часа, а за отношението не желая да си спомням. За вторичния преглед, който ми се полага по здравна каса, преминал почти в коридора, пък съвсем нямам думи, тъй като в крайна сметка завърши с рязко спиране на медикаменти, които по принцип трябва постепенно да се спрат. Така проумях на свой гръб, че за да си гарантирам отношение и уж някакво качество, трябва да разчитам на касовите бележки, а не на направленията. Следва логичният въпрос, който вероятно си задават хиляди българи: Защо тогава е нужно да плащам здравни осигуровки всеки месец?

Не, не поставям под съмнение здравната каса, но поставям под въпрос нейното функциониране.

Много лекари не работят с касата, защото не ги удовлетворяват сумите, с които се заплаща прегледът. "Все едно касата да ти поеме едно българско уиски, а ти да предлагаш 12-годишно марково", обясни ми с прости думи неотдавна един лекар. В България, откакто основаха здравната каса, отмениха смъртното наказание, гласи пък един от многото вицове, посветени на темата. С по-сериозен тон обаче лекарите добавят, че откакто съществуват клиничните пътеки, се е сменила изцяло статистиката на заболяванията.

"Ако искаш да настаниш в болница пациент, но той е с диагноза, която не ти се покрива от касата, се налага да лъжеш, че той е с друга диагноза, за да можеш да го хоспитализираш и лекуваш. Често този пациент отива да се трудоустрои в ТЕЛК, без да има изобщо това заболяване. В крайна сметка здравеопазването ни в момента е една голяма лъжа. Надлъгваш се с касата, за да печелиш пари и да ти оцелее лечебното заведение". Така обобщи положението известен столичен медик.

Следва другият фундаментален въпрос: Липсата на пари ли е основната причина за неволите в здравеопазването?
Парите никак не са малко и ако се разпределят правилно, системата ще функционира, контрират запознати. И дават следния пример. Във Враца частната болница, която е собственост на бившия шеф на лекарския съюз в града, цъфти.
Благодарение на добрите отношения със здравната каса, с която работи по най-печелившите пътеки - ортопедия, гинекология и кардиология. Куриозното във врачанския пример е, че частната болница се намира в двора на държавната, която е като кочина в сравнение с частната. Какъв е изходът? "От касата първо трябва да се махнат пиявиците, защото зад всяка частна болница стои лоби, което принуждава касата да я финансира и да й налива пари". Това лечение предписа един известен лекар, който не работи със здравната каса.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички