Глад за стабилност

Новата власт ще кара без трусове поне до есента

Глад за стабилност | StandartNews.com

Новото 44-то Народно събрание не стартира с високи равнища на доверие и очаквания, защото след последните извънредни избори, броят на недоволните български граждани остава много по-висок, отколкото този на доволните. Така че най-голямото предизвикателство пред новия парламент е да създаде доверие към себе си. Тази задача ще е най-трудната, но тя е задължителна, за да има тежест парламента в обществения живот на страната. Почти е ясно, че е постигнато споразумение, което формира управляващото мнозинство, навярно ще имаме коалиционно правителство. Така че

не очаквам рязък конфронтационен старт

44-то Народно събрание на първо време ще осигури мнозинство за този кабинет, като това няма да бъде прекалено трудно. Фактът, че ще бъде излъчено правителство, сам по себе си е положителен.
Мисля, че и т.нар. опозиция, която ще се конституира, ще си поеме ролята без да прави някакви обструкции, тъй като и тя самата не вижда дори алтернативи за себе си в сегашния парламент. Така че очаквам сравнително кротко, неконфликтно навлизане в новата политическа година.
България е в трудна ситуация, затова конструктивизмът трябва да бъде водещ в поведението и на управляващото мнозинство, и на опозицията. Разбира се, първите дебати ще бъдат около програмата и персоналните решения за правителството. Там може би ще има известна полемика и то не толкова по персоналните, колкото по програмните елементи на споразумението, тъй като са прекалено общи, неинформативни. След което не очаквам никакви драми до есента. Нищо апокалиптично и свръхконфронтационно не се задава на хоризонта. Това не значи, че през есента

няма да се нажежи политическата ситуация

Навярно след традиционните първи месеци на толеранс новият коалиционен кабинет ще бъде атакуван. Още повече това ще стане, когато наближи периода за обсъждане на новите бюджети. Единствените неща, които могат да наелектризират социално-политическата ситуация, са кадровите решения и стилът на работа в парламента. Друг важен фактор е липсата на спешни мерки по редица казуси, които останаха висящи - в здравеопазването, образованието, селското стопанство и икономиката. Естествено и външнополитически фактори могат да вкарат напрежение. С една дума - очакваме нормален старт на политическата година и по-сериозна активизация и на опозицията, може и на извънпарламентарна опозиция през есенно-зимния период, когато ще се видят и първите плодове от решения на новото правителство. Вече от това как ще заработи новият кабинет зависи до голяма степен и колко дълъг ще е животът на тази управляваща формула.

По всичко личи, че това управляващо мнозинство, за разлика от предишното, ще има сериозна и сравнително силна парламентарна опозиция. От нея ще се очаква да направи видими невидимите аспекти в коридорите на властта. Тя трябва да бъде не само много активна по отношение на широката публика, но да упражнява по-силен от обичайния парламентарен контрол. Не е малък потенциала и на извънпарламентарната опозиция, тъй като твърде много политици с определен капацитет, останаха зад борда. Единственият шанс за тях е да бъдат активни посвоему и да работят за по-скорошни избори.
Отношенията с президента Радев са допълнителен фактор, който утежнява ситуацията на това управляващо мнозинство, в сравнение с предишното, когато президент беше Росен Плевнелиев.
Животът на 44-ия парламент ще бъде поне една година. Има належащи въпроси, които изискват политическа стабилност. Сред тях са председателството на ЕС и изборът на български еврокомисар. Да не забравяме и много турбулентната геополитическа ситуация, включително около нас. Балканите не са в добра кондиция, навсякъде в региона съществуват проблеми и нещо тревожно витае във въздуха.
Надявам се, че след една серия избори в Европа, поне ЕС ще намери потенциал да се стабилизира на ново равнище.

 

Записа Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай