Глад за справедливост

Глад за справедливост | StandartNews.com

Развръзката за катастрофата в Своге не бива да повтаря Аспарухово, където виновен се оказа дъждът

Катастрофи и наводнения, които водят до тежки трагедии, са се случвали и ще продължат да се случват. При това не само у нас. Десетина дни преди кошмара с автобуса край Своге, отнел живота на 17 души, рухна мост в Генуа и погуби 43-има. В Италия също имаше много болка и гняв, но часове след трагедията се чуха уверения, че виновните за скършилия се виадукт ще бъдат изправени пред съда и ще си получат заслуженото.
Това, което вбесява българите най-много след всеки повод за национален траур, е че у нас липсват виновници за поредната трагедия.
Дори при явни примери за безхаберие, престъпна небрежност или корупция. В краен случай в затвора могат да се окажат шофьори, машинисти и други дребни риби. Липсата на справедливост отдавна е дефицит у нас. А това усещане е барут, който много лесно избухва в пожар.
По ирония на съдбата три дни след съботната трагедия край Своге дойде новината, че
не само няма да има осъдени, но дори и обвиняеми заради смъртоносното наводнение във варненския квартал Аспарухово през лятото на 2014 г. Тогава

калните порои на 19 срещу 20 юни погубиха 13 души

Според окончателно постановление на Апелативния съд във Варна прокуратурата правомерно е отказала да обвинява когото и да било и е прекратила делото.
Така виновен е само дъждът. В същото време веднага след трагедията преди 4 години излезе доклад на работна група от общината, в който се изреждаха конкретни причини, довели до смъртоносната вълна. Като се започне от непочистените дерета, затрупани с изхвърлени битови уреди и всевъзможни други отпадъци, мине се през масовото незаконно строителство и се стигне до безразборната сеч.
Досъдебното производство е образувано по "класическия" за такива случаи чл. 123 ал. 1 от НК - за причинена смърт поради небрежно изпълнение на служебни задължения. В крайна сметка обаче виновници така и не са открити.
Затова сега е важно развръзката за катастрофата край Своге да не повтори историята с Аспарухово. Вече има един обвиняем -шофьора на автобуса, който е карал с 10-13 км над разрешените 40 км/час. Но всички са наясно, че освен него много по-голяма вина имат факторите,

допуснали да съществува толкова рисково шосе

За него отдавна се знае колко е опасно и как при най-малкия дъжд се превръща в пързалка на смъртта. Имало е сигнали, имало е катастрофи с жертви, вървяла е и кореспонденция кой трябва да ремонтира наново ремонтирания път.
Засега на мушката е строителната компания, която е правила рехабилитацията на трасето.
Досега тя имаше своите аргументи, че е изпълнила договореното с държавата второкласно шосе с мантинела и асфалт, както й е било поръчано. Настилката като за градска улица обаче изобщо не съответства на тежките за движение планински условия. А и за капак през пътя са пренасочени тировете, които съсипват още по-бързо покритието, което е от неподходящ за екстремални условия асфалт.
Спорно е и дали фирмата е имала основания пет пъти да не откликне на исканията да поправи установените дефекти след рехабилитацията.
Много по-тежко обаче е огласеното вчера от министър Николай Нанков обвинение, че компанията е използвала некачествен асфалт с недопустим материал в него. И дори намекна за фалшифициране на документи. Сега въпросът е
дали това ще се докаже и ако е така, евентуалните виновници да понесат последствията за тази измама с цената на 17 живота.
Иначе

всеки опит да се прави политика от трагедии изглежда грозно

и цинично. И по правило се връща като бумеранг върху тези, които
не се свенят да експлоатират чуждото нещастие.
Затова и БСП едва ли ще вдигне рейтинга като толкова яростно яхна катастрофата край Своге за да иска оставката не само на шефове на агенции и министри, а направо на целия кабинет.
Впрочем, стана дежурен рефлекс на "Позитано" да зове за избори при всяка неволя: чума по овцете, фалирал застраховател или гръмнал регистър. Това обаче е евтин театър.
За хората е важно да са сигурни, че при всяка власт справедливостта ще възтържествува. Време е това да стане правило, а не изключение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай