Газовите надежди на България

Газовите надежди на България  | StandartNews.com

Спирането на проекта "Южен поток" постави пред страната ни проблема как да се избегне възможна газова криза като тази от 2009 г., възникнала в резултат на спор между Украйна и Русия. В тази връзка се обсъждат възможностите за доставка на газ от следните алтернативни източници:

*Втечнен газ от Алжир, Катар, Кипър, Египет, Израел и САЩ

Алжир обаче не разполага със свободни количества, а газта от другите държави ще бъде много скъпа, защото трябва да се превозва с танкери. Сам, президентът Плевнелиев, след посещението в Катар през март 2014г., заяви: "Разбира се, аз като държавен глава нямам нищо против да купуваме газ от Катар. Чудя се само как да го докараме."

*Газ от Азербайджан по Южния газов коридор

В по-далечното минало, разчитахме на газопровода НАБУКО, който трябваше да мине през българска територия. Но Азербайджан, заедно с Турция се договориха през 2012 г. вместо НАБУКО да бъде изграден т.нар. Южен газов коридор, състоящ се от Трансанадолски газопровод (TANAP) преминаващ през турска територия и продължаващ като Трансадриатически газопровод (ТАР), през териториите на Гърция и Албания и по Адриатическо море до Италия. По този газопровод България се надява да получи 1 млрд. куб. м. по интерконектора Комотини - Стара Загора. Голямата неизвестна е дали в ценово отношение азербайджанският газ ще е конкурентен на руския, а и нуждите от газ на България са около около 3 млрд. куб.м, като през 2030 г., когато изтича договорът на "Газпром" с "Булгаргаз", потреблението у нас се очаква да надхвърли 5 млрд. куб.м.

*Газ по линия на споразумения за газопроводи с други европейски страни

След затварянето на Южен поток, страните, които разчитаха на този газопровод, започнаха да се договарят за изграждане на разни газопроводи, като към някои от тези проекти се включи и България. През февруари 2015г., на среща в София, България, Румъния и Унгария, обсъдиха идеята за изграждане на Егейско-Балтийски газопровод, който да се свърже с Южния газов коридор и към който чрез една обща интерконекторна мрежа да се включат още Полша и Словакия. Друг проект, предложен от Румъния, е т.нар. BRUA - газопровод, който да обедини газопреносните мрежи на Румъния, България, Унгария и Австрия и по който пак следва да тече азербайджански газ. Отделно Словакия предложи на България и Унгария да се изгради газопроводът "EASTRING", предвиждащ доставка на газ от всякакви възможни източници, включително отново на азербайджански газ и също и на и на руски газ от "Турски поток", но това беше преди свалянето на руския самолет от Турция на 24 октомври 2015г.

*Доставка на газ и диверсификация чрез интерконекторни връзки

Идеята е, в случай на газова криза България да се подсигури с газ чрез интерконектори с Турция, Гърция, Сърбия и Румъния. Интерконекторите ще бъдат реверсивни, т.е. и от България да може да потече газ към тези страни. Но откъде ще разполагаме с такъв излишък от газ?

* Газ от собствени находища

Това е голямата надежда. Разчита се на възможни огромни находища на газ в крайбрежието на Черно море - в блоковете "Силистар", "Терес" и "Хан Аспарух".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай