Европа не може да ни размахва пръст

И във Франция имаше огромни митинги, но никой не тръгна да поучава Париж как да постъпи

Европа не може да ни размахва пръст | StandartNews.com

За мен изказванията на посланиците Филип Отие и Матиас Хьопфнер представляват недопустима намеса във вътрешните работи на България. Те си позволяват да дават оценки за ситуацията на базата на исканията на група протестиращи, които със сигурност не изразяват интересите на целия народ, както се опитват някои да го представят. В крайна сметка това са няколко десетки хиляди души, няма да спорим точно колко, и то само в центъра на столицата. Според няколко социологически изследвания, които съм видял, мненията на хората са разделени.

Нормалното е политическите сили в парламента и тези, които имат мнозинство, да решат по какъв начин да се разреши кризата. Това, което от петък насам наблюдаваме е изостряне на конфронтацията между президента и изпълнителната власт, но това също е нещо нормално в демократичните държави и е много странно как посланиците взимат страна в този спор. Що се отнася до протестите, аз мога да припомня, че миналата година във Франция имаше протести, в които участваха няколкостотин хиляди души, а не няколко десетки, но ние не си позволихме да им даваме съвети как да решават тези проблеми и дали да се отстъпва на протестиращите или не. Единственото, което намирам за уместно в тази декларация, са забележките по отношение на "Атака", която не е посочена поименно, но е много ясно за коя партия става дума. Това наистина е нещо, което не е само национален проблем, а засяга бъдещето на цяла Европа и подобни партии навсякъде трябва да бъдат изолирани от участие в управлението.

Не смятам, че Европа трябва да се намесва и има на какво да влияе. В България има легитимно избрано правителство, има работещ парламент. Това, че най-голямата парламентарна група отказва да ходи на работа, не е основание парламентът да спре да заседава. И това, че хора в центъра на София не са доволни от изборния резултат, не означава, че трябва да се отива на предсрочни избори. Така че не виждам за какво трябва Европа да се намесва. Единственото, за което биха могли да се намесят, и то като съвет, е управляващата коалиция да направи ясно разграничение от "Атака", която със своето поведение наистина представлява срам за България.

Има някакъв плах съвет от страна на Европа към ГЕРБ да се върнат в Народното събрание, вместо ясно да се каже, че отказът да се участва в заседанията на парламента не отговаря нито на демократичните практики, нито на интересите на избирателите, гласували за ГЕРБ. В крайна сметка какво имаме предвид в момента, когато говорим за подкрепа на "Атака" към правителството? Имаме предвид това, че те изпълняват задълженията си да участват в заседанията, да ходят на работа. Това ли е подкрепата? Ако ГЕРБ искаха да покажат ролята на Волен Сидеров като подкрепа за правителството, трябваше да направят обратното, трябваше те да присъстват на заседанията. Тогава "Атака" щяха да бъдат принудени да отсъстват или да не участват в гласуванията. В крайна сметка едно присъствие на ГЕРБ в парламента би извадило на показ евентуалната скрита подкрепа на "Атака".

Юлий Павлов, социолог

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай