Европа да си отвори очите

Пасивната позиция спрямо палестинско-израелския конфликт насърчава насилието и терора

Европа да си отвори очите | StandartNews.com

Дейвид Харис

изп. директор на Американския Еврейски комитет, специално за "Стандарт"

Европейците често се чувстват смутени, че не са достатъчно ангажирани в търсенето на решение на палестинско-израелския конфликт. Като имат предвид географската близост и финансовата подкрепа за палестинското развитие, европейците се чудят защо тяхната политическа роля е толкова ограничена. Отговорът според мен е в широко разпространеното в Израел мнение, че Европа много често се отнася с недостатъчно внимание към грижите на Йерусалим.

Например на 29 ноември Общото събрание на ООН гласува да се повиши статутът на палестинците в държава наблюдател, не член на световната организация. Въпреки енергичните възражения на Йерусалим, както и на Вашингтон, че тази стъпка ще е пречка за съживяването на мирния процес. Защото тя е награда за палестинците, които заобикалят масата за преговорите и подкопават Споразуменията от Осло, постигнати през 1993 г. 14 страни членки на ЕС взеха решение да подкрепят хода на палестинците. Други 12, сред които и България, се въздържаха. Само Чехия гласува против. Ако аз трябва да избера само една столица в ЕС за противопоставяне на мярката, това ще е Прага. Нито една друга страна от ЕС няма толкова дълъг актив от публична подкрепа за създаването на израелска държава, която се корени в историята отпреди един век във времето на легендарния президент Томас Масарик и бе прекъсната само в ерата на комунизма. Ако ЕС се беше въздържал като група в ООН, както искаха някои страни, това щеше да изпрати по-балансирано послание, но под ръководството на Франция това не бе постигнато. Или пък нека напомним за нежеланието на ЕС да включи "Хизбула" в списъка на терористичните организации. Това е организация, която е замесена в много кървави заговори от Латинска Америка до Азия и от Европа да Близкия изток.

Години минаха, откакто въпросът бе поставен в Брюксел, но нищо не се случи. Сега ни казват, че всичко зависи от разследването в България на смъртоносното нападение през юли миналата година, при което загинаха шестима. Но защо това трябва да е важната брънка, след като вече има много доказателства за терористична дейност, без да се споменават повтарящите се заплахи, че Израел трябва да бъде изпепелен.

През последните дни четири страни от ЕС положиха усилия да блокират декларация на ЕС, която осъждаше провокативните коментари на лидера на "Хамас" Халед Машал. Ето извадка от тези коментари: "Днес е Газа. Утре ще бъде Рамала, а след това Йерусалим, после Хайфа и Яфа."

Само благодарение на намесата на Германия и отново на Чехия бе осигурено отхвърлянето на омразната реторика на "Хамас" за заличаване на Израел от географската карта.

Ако Европа не обяви "Хизбула" за терористична организация и има трудности за осъждането на коментарите на лидера на "Хамас" за унищожаване на Израел, как тогава Израел да има доверие в по-голямата роля на Европа?

Ако ЕС истински иска да повиши ролята си, нека първо покаже по-голяма чувствителност към незавидното положение със сигурността на Израел както на думи, така и на дело.

В края на краищата във всеки мирен процес, водещ до споразумение между две страни, от Израел, който е с размери две трети от тези на Белгия, ще бъде поискано да приеме безпрецедентни рискове заради мира. Европа би трябвало да се запита как да помогне да се смекчат тези рискове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай