Едно кафе спря резила с ЦИК

Юрий Асланов, Агенция "Афис"

Едно кафе спря резила с ЦИК | StandartNews.com

Кафето, което Бойко Борисов и Лютви Местан пиха заедно в Кърджали, разбуни духовете. Но не толкова заради очаквания компромис между ГЕРБ и ДПС, който може да сложи край на споровете около състава на Централната избирателна комисия. Мнозина анализатори видяха в публичната среща знак на Местан към съюзниците от БСП след зачестилите търкания между партиите, които крепят кабинета "Орешарски". Потърсихме мнението за "кафето на помирението" на социолозите Юрий Асланов и Юлий Павлов.

Едва ли Бойко Борисов се съгласи да пие "турско кафе" случайно. И едва ли проблемите на етническата толерантност са били главната тема на разговора му с Лютви Местан. Ясно e, че от създалата се криза около състава на ЦИК трябва да се намери някакъв изход. От това са заинтересувани всички политически сили. Защото в противен случай рискуваме - за срам и резил - да останем без представители в Европарламента. Двете основни страни в конфликта около състава на ЦИК са ДПС и ГЕРБ. Другите две парламентарни партии БСП и "Атака", като че ли приемат този сблъсък за нормален. Но за да се намери бърз изход от ситуацията, все пак са наясно, че това зависи от ГЕРБ и ДПС. Ако те стигнат до взаимно приемливо решение, най-вероятно то ще бъде прекарано през нов президентски указ. Но няма да бъде сензация, че нашият президент издава непрекъснато укази по една съща тема. Във всеки случай, срещата между Борисов и Местан не бива да се тълкува като някакъв намек на ДПС към БСП, че може да смени партньора си, каквито спекулации вече се появиха. Разбира се, има известно напрежение в отношенията между БСП и ДПС, но в случая подкрепата на ДПС за правителството на Пламен Орешарски не подлежи на съмнение.

Среща, която няма да има продължение

Юлий Павлов, Институт за анализи и маркетинг

Трудно е да се коментира една такава среща между Бойко Борисов и Лютви Местан. Дори това дали е била случайна, или не. Добре - срещнали се, разменили са си някакви клишета относно толерантността и това е. Може би са обсъждали и кризата, която се създаде около състава на ЦИК, но това според мен е въпрос, който зависи от закона, а не от политическата воля на двама души или две партии. Винаги съставът на ЦИК се е разпределял според изборните резултати, получени от парламентарно представените политически сили, а не в резултат на нечии капризи и желания. Като математик мога да кажа само едно - не може да се вади нещо пред скоба, а останалото да се разпределя. Все едно да избереш ръководството на Народното събрание, да го извадиш пред скоба и да разпределиш останалите 235 места според резултата от изборите. Никъде няма такова нещо. Това противоречи на всякаква логика. И изобщо тази среща не бива да се преекспонира в по-широк политически план, защото засега е изолиран факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай