Събота,

Дим в главата

От: Failed to load user -
3603
Дим в главата
A
A
A

Има една тревожно абсурдна теория, с която обосноваха решението да върнат пушенето по баровете. Тя е: "заведенията губят, понеже като не може да се пуши вътре, идват по-малко клиенти". Някой да намери дори един човек с подобно поведение. Що за пич трябва да е този, който в петък вечер решава да остане вкъщи, за да...пуши? Викат го, нали, приятелите, ела бе човек, петък е! Той обаче, в паузата между две дръпвания, клати глава, намръщен, остава непреклонен у дома, сам и заобиколен от фасове. Това няма да го направи дори Андрей Слабаков. Както и да е.

Продължаваме с абсурдите и един човек, Спас Панчев се казва, депутат от БСП. Който казва нещо, което навежда до отдавна наведената мисъл, че определени базови нива на елементарната логика са неизкусно заобиколени в парламента.
"Защо не забранихте и пиенето? От алкохол умират значително повече хора", казва този човек. Така е. Алкохолът, широко известен факт, се разпространява във всички посоки, защото е газообразен и пиещите алкохол вредят на непиещите. Тоя човек има още една феноменална мисъл. Гледайте какво става тука: "Пълната забрана на пушенето на закрито така или иначе не се спазва и в свободна нация хората трябва да имат право на избор".

Това изречение

е нещо повече от абсурд

То е илюстрация на начина, по който се прави политика. По същата логика може да регламентираш със закон корупцията, понеже така и така всички вземат рушвети. Или купения вот с нещо такова: "Понеже всички партии купуват гласове и ние не можем да направим нищо по въпроса, следователно, нека бъде разрешено". Така Спас Панчев върна спомена за друг виден депутат мислител- гербера Лъчо Мозъка. Панчев е един от вносителите на промените, които ще връщат пушенето, подчертаваме това, за да не кажете, че просто ей така, от злоба, нападаме човека. От левицата прокарват и някаква причудлива теза за демокрацията - че понеже е демокрация, всеки има свободен избор да пуши или не; заключение, което бие толкова встрани от основния проблем, колкото и политиците бият встрани от идеята за демокрацията. Понеже всеки би трябвало да има и свободният избор да не поглъща натрапен и нежелан дим; но с премахването на забраната

ще изгуби свободата си на чист въздух

например.

Досега поддържахме тезата, че всички тези пукнатини в мисленето на парламентарните индивиди са по причина на глупост. Може би защото присмехът върху хора с по-голяма власт от твоята е компенсаторно удоволствие, от което не се лишава кажи-речи целия Фейсбук. Само дето е наивно да мислим, че депутатите са чак толкова глупави. Не са. Просто са принудени да обясняват очевидно лобистки закон, за чиято обществена полза е невъзможно да се намери реален аргумент. Освен воплите на кръчмарите, че липсата на тютюнев дим ги разорява. Което си е достатъчно спорна теза.
Истинското обяснение е: никой не се интересува от здравето на когото и да било. Вие си карайте с вашите малки граждански скандалчета от типа "пушачи мразят непушачи", но ние трябва да се наведем пред хората, от които зависим. Нищо ново под слънцето. И една от причините под слънцето да е не дотам приятно.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com