Данъците може да се повишат, но е важно кои

Данъците може да се повишат, но е важно кои | StandartNews.com

Данъците у нас трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него. Трудно една държава може да се издържа с ниво под 40 на сто обща данъчно осигурителна тежест.

Огромна част от държавния ни бюджет се дава несвойствено за социални разходи, които би трябвало да се покриват от друг източник - от вноските на съответните системи, здравно, пенсионно осигуряване и т.н. Неприятно е и никой не обича да плаща по-високи данъци, но за съжаление чисто макроикономически няма как бюджетът да издържи дълго време на такова ниво на облагане. Изключително важно е обаче кои данъци и осигуровки трябва да се променят, за да се напасне бюджетната рамка. Това е доста сложен процес. Данъчната ни система е изключително семпла и добре функционираща. Трябва да се промени не тя, а по-скоро разходната част на бюджета, която има нужда от сериозно преосмисляне. Гигантският проблем при нас е какво се крои в бюджета изобщо. Властта засега удържа да не вдига данъците, но за сметка на заеми. Но ако нещата продължат по същия начин, ще задлъжнеем още повече. С години назад не са пипани разходите в здравната и пенсионната система, всичко в тези системи не е балансирано. Продължаваме да плащаме субсидии за железница, за полиция, за прокуратура. Положението в общините също трябва да се промени. Там обаче решението не е във вдигането на местните данъци, защото българските общини имат една изключително ниска степен на отговорност. Те просто задлъжняват, където могат да задлъжнеят, и харчат, колкото могат да изхарчат. Лично аз съм доста скептичен към идеята за финансова самостоятелност на общините. Тя само ще им даде възможност да харчат много повече, отколкото могат да си позволят. Самостоятелността е висша отговорност. В момента няма никакъв разумен механизъм за ангажиране на финансова отговорност на общините. Между другото този проблем не е български, а международен. САЩ също имат подобен проблем. Нужно е да се направи механизъм за управлението на общините, които са в несъстоятелност. Те не могат да фалират, няма как да разпродадеш общината. Тя е звено на власт и разпоредител с бюджетни средства и няма как да изчезне. Може би общините в лошо финансово състояние трябва да губят правата си за самоуправление и да ги управлява някой, който е служебно назначен, нещо като синдик, а не кмет. Това е проблем, който в Европа трябва да се реши и да ни каже какво се прави с община, която харчи, колкото може да докопа, без да се интересува колко може да си позволи.

Наистина "няма нищо притеснително около държавния дълг", както заяви Менда Стоянова, доколкото лихвите по света са ниски, не ни тежи особено, имаме кредитоспособност като държава, което ни позволява да задлъжняваме още, но това не е добре. Но нейното изявление завърши с много правилното съждение, че това не може да продължава вечно и доколкото разбрах тя ще е изключително щастлива да види как дългът на България започва отново да намалява. Аз също бих бил много щастлив в такъв момент, но засега дългът ни расте.

Записа Михаела БЛАГОЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай