Да готвим младите шофьори като Австрия

Да готвим младите шофьори като Австрия | StandartNews.com

Младите шофьори да получат временна шофьорска книжка, с която да карат 2 години. Първите 6 месеца пък задължително да са с придружител. Това са част от предложенията за промени в закона за движение по пътищата. Потърсихме за коментар Георги Янакиев, шеф на Съюза на българските автомобилисти.

Георги Янакиев, председател на СБА

Във връзка с предстоящото разглеждане на нов закон за движение по пътищата ние поехме една инициатива и поканихме в България един много известен експерт от Австрия Михаел Гача. Той е участвал в изработването на направлението "млади водачи" в австрийския закон, който вече 10 години успешно работи там. Освен това Михаел е експерт в Европейската комисия по безопасност и помага на други страни като Финландия, Норвегия, Словения и Люксембург.
Практиката в тези държави е след завършване на шофьорски курс младият водач да получи книжка с временен статут и в рамките на 1 година да премине успешно 3 допълнителни курса на обучение. Това е един вид доквалификация. Една гаранция, че водачът ще натрупа повече опит, преди да започне да шофира сам. Проучване в Австрия показва, че след въвеждането на тези мерки пътните инциденти са намалели с близо 30%, а материалните щети, които са спестени, са в размер на 100 млн. евро. Ние, като обществена организация, искаме да покажем на законотворците, че и в нашата държава имаме нужда от такъв закон. Не е нужно да прилагаме едно към едно мерките, които вече са въведени в Австрия, но спокойно можем да черпим от техния опит, при положение че резултатите са налице. Независимо дали шофираме в някоя друга европейска държава или в България, всички трябва да сме така обучени, че да пазим себе си и околните. Ние сме убедени, че младите водачи имат нужда от такова обучение. Когато един млад човек завърши шофьорски курс през лятото, той не е подготвен за зимните пътни условия. А тези допълнителни часове предоставят възможност за именно това. Създават се изкуствени ситуации на хлъзгав път и опитни инструктори показват как трябва да се постъпва в такива случаи. Като цяло, в рамките на този модул, водачът получава знания, които няма как да натрупа по време на курса. Освен това налагането на тези мерки има и психологически ефект. Водачът е с ясното съзнание, че има временна книжка и трябва да положи усилия, за да я запази. В държавите, в които вече са приети мерките, ако някой не се справи с допълнителните тестове, временната книжка му се отнема и започва отначало. Допълнителното обучение ще се извършва отново от професионални инструктори. Но това са умения, които така или иначе всеки един добър шофьор вече притежава. Чуха се различни коментари, че това е пореден опит да се взимат повече пари от желаещите да станат шофьори, но не е така. За тези допълнителни часове ще се доплащат примерно още 200-250 лв. По-добре ли е вместо да доплащаш, да стоиш месеци наред в гипс или от липса на умения да убиеш човек? Шофьорският изпит не е матура по география. Ако на контролно ти пишат 3, без да знаеш къде е Рила, не е фатално. Но ако ти дадат правото да управляваш автомобил, без да умееш, може да има много тежки последици. Трябва обществото да разбере, че това е за доброто на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай