Чудото "Танжер"

Чудото "Танжер" | StandartNews.com

Мохамед Халаф специално за "Стандарт"

Ако говорим за чудо, то е, защото Мароко наистина има с какво да впечатли посетителите си. Може би най-важното е, че страната остана настрана от големите политически, социални и икономически сътресения от т.нар. Арабска пролет. Това обаче не е случайно: балансираната реформаторска политика на държавния глава крал Мохамед VI създаде предпоставки за стабилно развитие и напредък в социално-икономическата сфера. Особено позитивен ефект има и широкомащабната политика на инвестиции, в рамките на която страната вложи милиарди евро в развитието на всичките си региони. Част от тази стратегия е развитието на северните региони на Мароко, за което отговаря Агенцията за развитие и възраждане на Севера. Тя разработи цялостна стратегия и конкретни инвестиционни проекти в сферата на земеделието, индустрията, животновъдството, инфраструктурата, културата и изкуствата. Големите и дребните селскостопански производители, сред които и много жени, получиха данъчни преференции и други облекчения. Тези малки предприятия и индивидуалните производители от провинцията и малките градчета получиха възможността сами да реализират продукцията си с подкрепата на общинските съвети. Всичко това доведе до повишаване на жизнения стандарт и самочувствието на хиляди домакинства в тази част на страната, която дотогава се отличаваше със своята изостаналост и висок процент на безработицата.
Измежду най-значителните постижения на въпросната агенция е и

модернизацията на пристанището

на Танжер на Средиземно море, която започна през юли 2007 г. Целта на строителните работи там бе превръщането му в морската врата на кралството във вносно-износната търговия със стоки и суровини. Според испанския в. "Ел Паис" пристанището, което сега се е разпростряло на площ от 500 хектара, се е превърнало в най-важен транспортен възел в цялото Средиземноморие и Африканското крайбрежие. Танжер дори е надминал Марсилия по общия обем на транспортираните контейнери. Наличието на развита инфраструктура и логистика в най-голямото мароканско пристанище му позволява да бъде ситуирано в центъра на международната морска търговия между Европа, Азия, Америка и Африка. Досега стойността на предоставените услуги е достигнала 7 млрд. евро. Предвижда се през 2020 г. през пристанището да преминават по 4 млн. контейнера годишно. Инвестициите в модернизацията на пристанище Танжер на стойност от един милиард евро са направени както от частния сектор, така и от държавата. Създадени са 145 000 нови работни места, което на свой ред е довело до икономически възход на града.
Според мароканските ръководители чудото "Танжер" е резултат на сътрудничеството между кралството и ЕС. След разширяването на пристанището неговият капацитет се е увеличил с 80%. Очаква се, след като завърши следващият етап от модернизацията на пристанището през 2015 г., Танжер да обслужва контейнери с височина 210 фута, което ще надвишава с 25 фута контейнерите, които се разтоварват в Ротердам - най-голямото европейско пристанище. Така благодарение преди всичко на финансовата подкрепа от Европейския съюз в размер на 386 млн. евро Танжер започна да конкурира най-големите пристанища в света.
Градът стана част от веригата от 125 световни пристанища, които са в състояние да обслужват

най-големите търговски кораби

Понастоящем се изгражда и жп възел, чрез който пристигащите туристи ще могат да бъдат транспортирани до всички марокански градове. При това срещу напълно приемливи цени. Последният проект е на стойност 395 млн.долара, а железопътният транспорт ще бъде в състояние да превозва до 700 000 пътници годишно по 16 всекидневно обслужвани маршрута. Администрацията на порта очаква да привлече допълнително един милиард евро под формата на частни инвестиции, с което да създаде 145 000 работни места. Тези проекти ще доведат до икономически напредък на целия Северен регион. Понастоящем се реализира проект за изграждане на нов град между Танжер и Тетуан, който ще подслонява работниците, ангажирани по тези проекти. В самия порт са ангажирани постоянно 5000 работници. Мароканските власти предоставиха преференции на чуждестранните инвеститори с оглед привличането им в по-нататъшното развитие на пристанищната инфраструктура. В това отношение правителството прилага стратегия на улесняване на инвеститорите чрез намаляване на таксите, гарантиране износа на печалбите, както и намаляване на свързаните с дейностите разходи. С тази цел бяха създадени

три зони на свободна търговия

които играят важна роля в гарантиране логистиката и предоставяне на търговско-промишлена инфраструктура. Освен това беше създадена и туристическа зона, свързана с този комплекс. Построени бяха и нужните сухопътни връзки между зоните за свободна търговия и порта - както чрез пътна, така и чрез жп мрежа.
Свободната индустриална зона на 35 км от Танжер с право се счита за жизненоважна за икономиката на страната. Създадена през 1990 г., нейната цел бе да привлече чуждестранни инвеститори и да създаде поминък за населението на града и околностите му. Понастоящем в нея постоянно са заети 70 000 мароканци, които с всеки изминал ден получават допълнителна квалификация. Зоната има площ от 925 хектара и в перспектива може да бъде разширена до 5000 хектара. Такива проекти вече съществуват и при реализирането им ще гарантират заетост на над 200 000 души. Свободната индустриална зона "Танжер" е класирана от в. "Файненшъл таймс" на

шесто място в света

по темповете на преките чуждестранни инвестиции. Естествено е подобна свободна индустриална зона да привлече чуждестранните инвеститори. Понастоящем в нея работят над 500 чуждестранни фирми от ЕС, САЩ и Близкия изток, а товарооборотът им се измерва с милиарди евро. Сред произвежданите тук стоки са автомобили и самолети, както и други индустриални продукции. Част от фирмените имена са "Бамеса", "Юрпас" и "Рено". Сред преференциите в рамките на зоната е гратисният 5-годишен период по отношение на данъците, както и намаляване на таксите с 8,75% през първите 20 години от дейността им. Освен това, инвеститорите имат право да изберат съответна валута, в която да извършват разплащанията си. Други предимства са свързани с освобождаването на стоките и оборудването от митнически такси, както и безплатните банкови преводи. При това, ако държавата реши да въведе законови промени, инвеститорите в рамките на зоната ще ползват 20-годишен гратисен период. Според директорката на зоната Илхам Халил "съществуващите условия предоставят на инвеститорите висококачествена инфраструктура, преференциални данъчни условия и прогресивни закони".
Със своите 7000 работници тази френска автомобилна компания е

инвеститор номер 1

в свободната индустриална зона. Понастоящем "Рено" произвежда 200 000 автомобила годишно, като през следващите години възнамерява да достигне до 400 000 автомобила. Според директорката на зоната, България е една от дестинациите на износа на тази продукция. Освен това компанията произвежда и резервни части, които изнася за своите потребители. Както ни увери г-жа Халил специално за чуждестранните инвеститори е създадено административно звено, което се занимава с всички бюрократични въпроси, като по такъв начин спестява време на клиентите за регистрации, разрешителни и други документи и транзакции.
За обслужването на инвестиционната дейност в рамките на свободната индустриална зона функционират филиалите на световни италиански, френски, испански, японски и американски банки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай