БСП трябва да върне справедливостта

БСП трябва да върне справедливостта | StandartNews.com

Сергей Станишев, президент на ПЕС

Днес БСП не е в международна изолация, както беше през годините, преди да поема лидерския пост. Европейската левица наблюдава и се вълнува от процесите в партията. БСП не е сама и ще получи силна европейска подкрепа отвън.

Време е БСП да заеме мястото си на водещата алтернатива на сегашното статукво.
В годините на прехода и у нас трайно се настани внушението, че пълното оттегляне на държавата от икономиката е единствено възможното модерно поведение. Както и по света, обаче, това доведе до уродливи резултати. Оттеглянето на държавата фаворизира "силните на деня" - монополи и корпорации, използваха липсата на контрол не за да произвеждат, а за да се вплетат във властта, за да изкривяват пазара в свой интерес.

Всички знаем, че сегашното правителство няма да реши нито един от фундаменталните проблеми на страната. Напротив - ще ги умножи и задълбочи. Защото няма как десните да предложат левите и социални решения, които са единствено верните за страната ни днес.

Днес в Европа и света духат мощни ветрове на промяната. Обективно махалото на световния часовник върви наляво. Европа върви наляво.

Знаете, когато преди 4 години станах лидер на ПЕС, в ЕС имаше само две държави, управлявани от леви премиери. Сега са 10.

И опасността е, ако социалдемокрацията не стане носител на промяната - други ще влязат в тази роля. Популистки, крайно леви или националистически партии. Днес България е на прага на голяма и дълбока обществена промяна. Търпението на хората отдавана е изчерпано. Недоволството ще нараства поради задълбочаващото се неравенство, липсата на справедливост и перспектива за обикновените хора в страната. И големият въпрос пред БСП е - ще съумее ли да стане носител на промяната?
Време е БСП да се обозначи като алтернатива.

За да се случи това, обаче, са нужни няколко неща. На първо място - БСП има нужда от самочувствие и воля да отстоява постигнатото. Ние сме партията, която случва нещата. Ние вдигаме доходите и пенсиите и правим социалното размразяване. Ние докарваме икономическия растеж и даваме перспектива за развитие на икономиката.
БСП трябва да се върне към свои утвърдени принципи - партийната дисциплина и вътрешна солидарност. БСП ще излъчва сила, когато започне да отстоява хората си, политиките си, постиженията си. И на трето място, но това всъщност е най-важното - за да ни припознаят за алтернатива, ни трябва разказ за бъдещето. Искаме България да е справедлива, социална, суверенна и просветена държава. Какво означава това?
Васил Левски е казал "Всекиму - своето".
Това може да стане само в СПРАВЕДЛИВА държава.

Такава, която не абдикира от отговорностите си да налага ред и спазване на правилата, които са еднакви за всички. Усещането днес е, че държавата нарушава справедливостта, върховенството на закона не е за всички.
Общото усещане е, че принципът - "всекиму - своето" е нарушен. Принципът днес е "някому - всичкото".
Нека си спомним, че най-силните си резултати на избори БСП има именно когато се е обръщала към широки социални и обществени групи.

Трябва да ни припознават като партия, която дава перспектива и на работещите хора, и на дребните и средни предприемачи, на заетите в селското стопанство, младите, учещите. На предстоящите местни избори няма да се представим добре само защото сме БСП.
Трябва да ги превърнем в битка за бъдещето на България, да отговорим на нуждите и очакванията на хората в тях.

(Със съкращения от речта на Станишев пред семинара "Предизвикателства пред лявото в Европа и в България през 2015 г.")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай