БСП и ДПС са като сапьори, които нямат право на повече грешки

БСП и ДПС са като сапьори, които нямат право на повече грешки | StandartNews.com

"Трудното свърши. Предстои по-трудното". Този философски парадокс се отрони от устата на Пламен Орешарски на семинара на управляващите партии в Боровец. Подобна драма е заложена и в песента: Назад, назад, моме Калино", която премиерът изпълни пред депутатите и министрите, и нищо неподозиращите туристи наоколо.

БСП и ДПС се престрашиха да направят работна среща в полите на Рила едва на шестия месец, когато протестът се ориентира към зимен сън, а няколко от най-активните демонстранти дори заминаха за "Евромейдана" в Киев с идеята да участват в освобождаването и на Украйна.

На този фон правителството има възможност да си поеме глътка въздух и да начертае действията си преди надигането на следващата вълна. Станишев и Местан успяха да съгласуват думите и действията си в енергетиката, което няма да попречи курсът към ударно строителство и на АЕЦ "Белене", и на VII реактор в "Козлодуй" да бъде затиснат в менгеметата на критиката отляво и отдясно, от изток и от запад, а най-вече и от производителите на зелена енергия, които от догодина ще бъдат сурвакани с 20-процентна такса. Всъщност решението да бъдат обложени възобновяемите източници на енергия е едно от малкото непопулярни действия, за които правителството знае, че ще срещне съпротива. От друга страна ще въведе малко справедливост, тъй като сега НЕК изкупува зелените енергии по фиксирани безбожни цени, които удрят под джоба изнервените най-вече в студа потребители.

БСП и ДПС най-сетне склониха да намалят с 10 на сто и държавните субсидии за партиите, които у нас са безпрецедентно високи - 12 лева на подаден глас годишно. Естествено, намалението е далеч по-скромно от заложеното в предизборните им обещания и критиците го определиха като "хвърляне на прах в очите". Трябва обаче да вземем предвид психиката на водещите ни политици, според която всяка математическа операция с изваждане от техните финанси е недопустимо кощунство и смъртен грях.

На Боровец Лютви Местан стигна до един парадокс, който формулира по следния начин: "Защо най-силният кабинет в новата история на България е подложен на най-силната критика". Лидерът на ДПС може би е прав да надъхва екипа на Орешарски с мощни пропагандни лозунги, доколкото министрите отчаяно се нуждаят от всякакви техники за вдигане на самочувствието. Пък и летвата, поставена от правителствата след 10 ноември, не е особено висока. Във властта се редуват: провал - разочарование - катастрофа.

Няма нито един кабинет, изпратен с овации или дори с умерени критики. Всички заминаха в историята опозорени. Изглежда, че управляващото мнозинство успя да засега да запуши социалните недоволства, да отговори на исканията на лекари, таксиджии, земеделци и други недоволни прослойки с малки подаръци от хазната.

Почти са изчистени споровете около бюджета за 2014 г., който запазва данъчната система, но повишава социалните харчове чрез трупане на нов дълг.

На закрития за медиите семинар БСП и ДПС имаха възможност да начертаят тактиката и стратегията си за следващите месеци. В условията на тежка политическа непоносимост и нажежена кампания за евроизборите управляващите имат шанс да оцелеят единствено ако не допускат никакви грешки и успеят да убедят, че се пречистват и променят към добро. Скоро ще узнаем дали на Боровец депутатите и министрите са осъзнали най-важните проблеми и заплахи за стабилността, дали са наясно какво трябва да правят двете управляващи партии, за да не бъдат изгонени с камъни от властта, в случай че февруарският бяс отново се развихри на улицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай