Брюксел срещу Източна Европа за храни и земи

Брюксел срещу Източна Европа за храни и земи | StandartNews.com

Якоб Ханке и Ян Сиенски, в."Политико"

Европейската комисия откри нов фронт на задълбочаващия се конфликт с правителствата от Централна и Източна Европа за ограниченията по отношение на големи чуждестранни супермаркети. Битката стана още по-ожесточена миналата седмица, когато Брюксел каза, че започва задълбочено разследване, за да се изясни дали Варшава използва нов данък, за да облагодетелства малките местни супермаркети за сметка на големи чуждестранни търговци на дребно. Комисията настоя поляците да не прилагат новия данък, докато проверката не приключи. Финансовият министър на Полша Павел Шаламаха отвърна на удара във вторник, осъждайки действията на ЕК като „успех на лобистите". Правителствата в Източна Европа реагираха на кризата с мандрите и протестите на борбени земеделски производители чрез затягане на гайките за чуждестранни супермаркети. Те твърдят, че селскостопанските производители с малко възможности за преговаряне са принудени да приемат нелоялни договори и да трупат загуби, докато големите търговци на дребно се възползват от ниските цени на млякото и не купуват достатъчно местни продукти. Контрамерките следват в бърза последователност. Страни като Румъния и Словакия приеха закони, които да принудят супермаркетите да купуват повече местни продукти. София предлага нов закон, по който продуктите трябва да имат опаковки на български, а не стикери добавени по-късно. Унгария и Полша обмислят въвеждането на нови данъци върху големите търговци на дребно.

Комисията изрази загриженост от това, че изискванията за купуване на повече местна продукция или стимулиране на местните вериги за доставки противоречи на правилата на единния пазар. На новите данъци се гледа като на потенциални нарушения на правилата в ЕС за държавна помощ, ако бъде открито, че правителствата дават нечестно предимство на малките местни предприятия. Шаламаха каза, че Полша ще спре „за момента" данъка, но добави, че министерството, ако е необходимо, ще подготви нов данък, насочен към големите супермаркети. Той каза, че правителството планира да има нов данък до 1 януари. И добави, че действията на Брюксел „облагодетелстват мултинационални корпорации, докато нанасят ущърб на малките предприятия". Ако ЕК стигне до окончателно решение, че полският данък представлява незаконна държавна помощ, тогава Варшава възнамерява да обжалва това решение пред Европейския съд, заяви Шаламаха. Еврокомисията твърди, че е загрижена, тъй като Варшава действа незаконно чрез налагане степенувани данъчни групи на базата на оборота. Мярката влезе в сила на 1 септември, въпреки че Брюксел се оплака, че не е бил уведомен. „Тази прогресивна процентна структура има за последица, че компаниите с нисък оборот или не плащат данък на дребно или плащат значително по-ниски средни проценти от фирми с висок оборот", твърдят от ЕК.

Проверката на полския данък идва по петите на решението на Комисията за подобна структура в Унгария, което през юли установи, че са нарушени правилата за държавните помощи през юли. Освен делата на търговците на дребно, Комисията също така следи отблизо също толкова щекотливия въпрос за собствеността върху земята в Източна Европа, където правителствата от Варшава до Букурещ или са въвели, или обмислят мерки за ограничаване на покупките от чужденци. Нийл Макмилън, директор в EuroCommerce, която лобира за супермаркети, приветства стъпките от Брюксел за "действия с цел запазване на работещ единен пазар". "Решението на Комисията идва точно навреме, защото първите вноски би трябвало да бъдат платени в най-скоро време", каза той.

(Превод на БГНЕС)
Прочети още на: http://bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4459568/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай