Брюксел омекна и заради Сириза

Брюксел омекна и заради Сириза  | StandartNews.com

Изоставаме опасно от Румъния, Дунав може да стане шенгенска граница

Димитър Ганев, "Галъп интернешънъл"

Докладът на Европейската комисия за България трябва да се разглежда от различни ъгли. Преди всичко, някак на заден план остана и не се коментира общият събитиен контекст, в който идва поредният доклад. В последния месец Европа бе подложена на сериозно напрежение. То започна с атентата в Париж, който буквално взриви обществена атмосфера. Последва ескалацията на конфликта в Украйна, където примирието бе прекратено и военните действия се разразиха с нова сила. И като капак на всичко възникват проблеми в еврозоната след победата на "Сириза" в Гърция. Така че няма нищо учудващо в това, че докладът бе в по-мек тон от очакванията. Просто никой сега в Брюксел не иска да създава допълнителни поводи за дестабилизация на Евросъюза, дори и най- малката.
В този смисъл на днешната управленска конфигурация

й бе спестено да консумира негативите

от един много по-тежък и критичен доклад, какъвто се очакваше.
Втората причина за това докладът да бъде издържан в такъв тон е също много сериозна. Тя се крие в първите действия на управляващите, а именно, че с почти пълно мнозинство парламентът прие най-сетне стратегията за съдебна реформа. А също и приетата от правителството управленска програма, която дава заявка, че кабинетът има добри намерения и амбиции. Доколко те ще се реализират, разбира се, е съвсем отделен въпрос. Но тези два документа бяха разчетени от Брюксел като добри сигнали и са дали безспорно отражение относно това докладът да бъде в сравнително мек тон. Или казано с една дума, посланието на ЕС към България е все пак по-скоро окуражително.

Но има още нещо, което също не се коментира, а то е изключително важно. Това е докладът за Румъния, който е в ярък контраст в сравнение с този за България. В него се казва, че северната ни съседка е поела вече правилната посока и просто трябва да продължи да я следва. В него са подчертани успехите на Букурещ в борбата с корупцията и провеждането на съдебната реформа. Такова разграничение в оценките на Брюксел става за пръв път, откакто двете държави са приети в ЕС.
Досега винаги сме вървели в пакет. Разминаването в оценките на Брюксел сега е много лоша новина за България. И ако това се превърне в тенденция, се появява реалната опасност, че двете страни могат да бъдат разделени по въпроса за Шенген. Което означава, че може да се стигне до там, Румъния да бъде приета в шенгенската зона, а България не. Това би било най-неприятният сценарий, който трябва да избегнем на всяка цена. Така че през следващата една година управляващото мнозинство наистина трябва да прояви политическа воля и да извърши необходимите промени и в борбата с корупцията и за провеждане на съдебната реформа.

Това трябва да бъде негов приоритет

Приемането на принципна стратегия за съдебна реформа, разбира се, е чудесно, но то не обвързва кабинета с някакви конкретни срокове. Обществеността трябва да следи действията на управляващите - и като законодателни инициативи, и като конституционни реформи.

Европейската комисия ни даде ясен знак - добре, приехте стратегия, действайте!

Това е залогът и за успешното завършване на мандата на парламента и правителството. Разбира се, без да подценяваме и реформите в здравеопазването, за които също чакаме стратегия от министър Москов, която да бъде обсъдена в парламента. Такива стратегии са нужни също в образованието и администрацията. Но именно съдебната реформа е тази, която трябва да постави фундамента и за тях. Защото за всяка област от функционирането на държавата са нужни преди всичко ясни закони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай