Сряда,

Божият гняв прави всички балканци братя

От: Администратор -
1357
Божият гняв прави всички балканци братя
A
A
A

Наричат - опрделено незаслужено - Балканите барутното буре на Европа. Последните природни катастрофи обаче показаха, че май ние тук сме истинските европейци. И че чувството за солидарност ни е не по малко близко, отколкото на възпитавания в този дух след Втората световна война Запад.

Внезапен ураган връхлетя преди дни Скопие. Разразилата се внезапно стихия отне живота на над 20 души, а материалните щети тепърва ще се изчисляват. Но отсега е ясно, че ще става въпроса за десетки, ако не и за стотици милиони. Все едно дали в долари, евро, швейцарски франкове или британски паунди.
Първосигналните реакции в българското виртуално простанство бяха от рода на "Бог ги наказа макетата!" и "Нали са много велики, полага им се велико бедствие!"
Това обаче се оказа само една емоционална повърхност. Скоро подобни коментари се замениха с искрено съчувствие и готовност за помощ. Мълниеносно реагира и правителството, като изпрати за участие в спасителните операции два екипа на Софийска община и два екипа на пожарната, които пристигнаха в Скопие буквално часове след бедствието, а след тях потеглиха и камионите с 20 тона минерална вода. И всичко това

бе договорено за "нула време"

на среща между кмета на Скопие Коце Траяновски и началника на политическия кабинет на премиера Борисов Анжелина Тотева, която по негово разпореждане координира дейността по предоставяне на допълнителна помощ от страна на българските институции. С изричнот обещание, че ще помагаме и още с всичко друго каквото е нужно.
Балканите преливат от история. Преобладаващо кървава и далеч не добросъседска. Но когато Всевишният излее своя гняв, забравяме всякакви исторически претенции и обиди.
И си оказваме един на друг истинска комшийска помощ. Защото пред стихиите и нещастието всички сме равни. Така българските пожарникари първи пристигнаха в Истанбул през 1999 година да вадят хората от развалините след катастрофалното земетресение. Може би някои от тях и да не са преливали от любов към турците, но за момента те просто са били хора в беда. Когато в река Лим се обърна българският автобус с учениците от Лом, местните хора изобщо не разсъждаваха дали давещите се християни или мюсюлмани, а се хвърлиха да ги спасяват. За тях те просто бяха деца.
На южноафриканския писател Уилбър Смит принадлежат малко грубите, но безжалостно точни думи:"Най-сигурният лек против расизма за съжаление е войната. Когато някой ти спасява задника, не се замисляш какъв цвят е неговият задник!"
Това, за съжаление май важи и за нас балканците. Изглежда трябва да пострадаме здраво от някакво бедствие, за да разберем,

че сме еднакво добри или лоши

Всичко останало е излишно помпане на мускули и прекалено взиране в историята. Което по принцип води само до силно главоболие.
Това с особена сила важи и за хората от долината на Вардар. Защо обаче тряваше да се случи всичко това, за да разберат, че няма на кого да разчитат в трудни моменти, освен на България. Която не само първа ги призна за независима държава, но на всичко отгоре им даде танкове и оръдия.
И въобще, не е ли време да се обединим около думите на легендарния войвода Тодор Александров - на когото впрочем вдигнаха величествен паметник в Скопие: "Който каже, че не съм македонец, му режа езика!Който каже, че не съм българин, му режа главата!"


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички