БГ бактериите и империите

БГ бактериите и империите | StandartNews.com

Бактериите са първите господари на планетата. Ние, хората, последните владетели, научаваме за тях едва преди 333 години, макар че има някои подозрения от още 600 по-рано. Преди това в продължение на милиарди години те тихо и незабележимо подготвят сцената за нашата поява. Формират атмосферата, почвата, превръщат някогашните гигантски дървета и динозаври в необходимите ни въглища и нефт. Откакто се появяваме, ни съпътстват в целия ни живот. За което им се отблагодарихме с един много занимателен филм през 2005 г. с внушителното заглавие "Война на световете".

Нямаше как да им дадем главната роля, но накрая на филма всички разбраха, че именно те ни спасиха от извънземните. Разбира се, бактериите участват невидимо във всеки игрален филм, тъй като обитават телата на любимите ни актьори. Предпочитаното място за заселването им в човешките тела е устата. Там живеят над 300 вида от тях. И повечето са приятели, които активно се включват в храносмилателните ни процеси. На останалите явно не им допада господстващата ни планетарна роля и са врагове.

Наричат се вируси. Интересното е, че когато вирусите нападнат човешкото тяло, първи отпор им дават вече живеещите в него бактерии. Така че, ако примерно всички вкъщи кихат и кашлят, но един от семейството упорито отказва да се зарази, не обявявайте прибързано имунната му система за най-силната. Възможно е да са бактериите защитници.

Присетих се за тях по повод публикация на страницата във Фейсбук на посолството на САЩ в България, което приканва българите да задават въпроси на американския посланик по теми, които ги вълнуват. Голяма част от въпросите са възостри, но без вулгарности. Съвсем в духа на една позабравена дума, която бе модерна в началото на 90-те, но впоследствие се позагуби - плурализъм. Той е основен елемент на демокрацията.

Общото между задаващите въпроси на американския посланик, другите, на които не им се занимава да питат, и бактериите, е, че някак хем сме част от това тяло, хем не съвсем. Все би трябвало да допринасяме за нещо, за да ни търпят, но ту сме "новите" европейци, ту "троянски кон". След всичките антибактериални бани все още и еврозоната, и Шенген са само перспектива. Това усещане не е от днес. От последния самостоятелен български акт - Съединението (1885), ние сме като микроорганизъм за великите сили. Пробиотик за съюзните и вирус за останалите. Самите ние обичаме да се шегуваме, че сме като болестотворна бактерия за империите, към които принадлежим. От тази позиция някой и друг по-остър въпрос надали ще промени нещо съществено в тялото на силния на деня.

Най-много да му предизвика горчив вкус за кратко или друго леко неразположение. А и да не забравяме, че имунната система, администрираща страницата, тепърва ще отсее кои въпроси ще достигнат главния орган. И тук става интересно. Под всеки по-закачлив въпрос започват коментари с цел да се противодейства на разпознатите като антитела в начален стадий. Четящият става свидетел на първата битка: бактерии срещу бактерии.

Нека сме позитивни, наблюдавайки този сблъсък. Чел съм например, че когато правите любов с нов партньор, в слепените ви в целувка усти се развихрят епични войни с участието на вашите и чуждите армии от бактерии. Колизията е по-титанична от всичко, което сте гледали в двете трилогии по Толкин. Но ако новият партньор стане постоянен, между бактериите ви започва сближаване, договори, взаимопомощ. И аз така очаквам разведряване между двете крила на българското общество. При все, че по последни изследвания са общо едва 11% от нацията. Но пък най-кресливите.

P.S. Ето линк към въпросната страница, която ме провокира да коментирам: https://www.facebook.com/pages/US-Embassy-Sofia/108194222569430?fref=photo .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай