Бежанците трябва да влизат легално

Бежанците трябва да влизат легално | StandartNews.com

Илияна Йотова, евродепутат

Няма как да сме доволни от онова, което решиха ръководителите на европейските държави само преди една седмица. Няма как да сме доволни от това, че единствената конкретна мярка, която беше резултат от тази среща, това е три пъти увеличаване на парите за операция "Тритон". Знаете, че това са спасителните операции на италианските власти в Средиземно море. Това е път за никъде, защото, не дай си Боже, при следващата трагедия пак ли ще трябва да увеличаваме само парите. Разочарованието дойде и оттам, че Еврокомисията най-накрая предложи на държавите членки формула за квотно разпределение на бежанците. Тя го предложи на Европейския съвет, но съветът го отхвърли и каза, че не може да се налагат квоти, държавите членки сами на доброволен принцип трябва да поемат своята част от имигрантите. Сами разбирате, че в едни условия на криза този доброволен принцип не работи. Няма как да се съгласим с факта, че големи държави могат да поемат по 500, по 700 човека, макар че имат ресурс за много повече отколкото една малка България, която вече е приела хиляди. Така че ние ще настояваме занапред този квотен принцип вече да бъде записан като законодателен текст в политиката на ЕС и да бъде задължителен за държавите членки.

Многократно настояхме за това европейските страни не само да имат своите квоти, но да бъдат така добри да си стиснем ръцете и да променим "Дъблин 3". Знаете, че според това споразумение държавите членки могат да връщат бежанците на онези страни, които първи са ги приели на своя територия. Това е един текст, който се отнася и до нашата страна, защото в момента има над 8 хиляди запитвания от страни във вътрешността на ЕС към държавата ни за връщане на хора, които са преминали на територията на ЕС най-напред в нашата страна. На следващо място това, което искаме от ЕК, е действително конкретни мерки, включително и хармонизиране на наказателното законодателство за разбиване на каналджийските мрежи. Това не е вече само доходен бизнес, това е опасен бизнес, защото той поставя на карта живота на стотици хора. Относно предложението за създаване на имиграционни центрове в Африка и Близкия изток в известна степен това би могло да бъде решение. Само че нека да не забравяме кои са страните от другата страна на Средиземно море. Това са страни в много тежък конфликт, че за една Либия вече се говори като за място, в което на практика не съществува държава. Много трудно ще бъде изграждането на тези центрове, много скъпо ще струват те.

Европейските средства по отношение на миграцията вече почти са изчерпани, а говорим за петгодишен период. Имаме нужда от една цялостна, целенасочена политика въобще със страните, от които идват имигрантите. Настояваме за създаването на т.нар. легални пътища за имиграция. Нека да направим така, че основната част от бежанците да минават през контролно-пропускателните пунктове. Нито една държава не може да спре хората, бягащи от конфликти, от войната, от ужаса, от местата, които са определена заплаха за тях и за техните семейства. Но ние трябва да знаем кой влиза на територията на ЕС и респективно на територията на нашата страна. Тук се поставя вече големият въпрос: добре, ние ги приемаме, криво-ляво ги устройваме в бежанските лагери. Коя е следващата стъпка? Не само за България, а въобще за целия ЕС във всички онези центрове, в които те постъпват. В по-голямата си част, ако тези хора останат в европейските страни, а те имат това желание, те моментално ще попаднат в сивата икономика, в работата без договори, в нелегално работещите или ще се включат в социалните системи на държавите членки, а някои от тях просто нямат ресурс за това, включително и нашата страна. Затова това е следващата стъпка, която трябва да мислим на общоевропейско ниво как да се справим със социалния проблем.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай